+Steve Strong and the Jackknife Truckers - F.U.N.

Steve Strong and the Jackknife Truckers – F.U.N.
Format: CD / Label: Steve Strong and the Jackknife Truckers
Release: 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

Steve Strong and the Jackknife Truckers is voor mij een volslagen onbekende band. Maar dat is misschien ook niet zo vreemd want deze band uit Kansas City, Missouri, is nog geen jaar geleden opgericht. Dit Amerikaanse trio bestaat uit Steve Strong (gitaren, bas, zang), Dave Evans (leadgitaar) en Mark McMann (drums). Het afgelopen jaar is de band bezig geweest met het schrijven van songs en het opnemen daarvan. Deze songs zijn samengebracht op hun debuutalbum ‘F.U.N.’ dat in oktober 2019 werd uitgebracht.

Op ‘F.U.N.’ staan twaalf veelal puntige songs die gemiddeld zo’n drie minuten duren. De openingsnummers F.U.N. en That Girl is dynamite, zijn uptempo melodieuze rockers met een rockabilly sound en die me doen denken aan het werk van The Fabulous Thunderbirds. Beide songs zijn vorig jaar ook als single uitgebracht.
I Like To Drink Beer is vrolijke midtempo countryrock en in de energieke uptempo rocker  Turn The Lights Down Low gaan de gitaren er weer tegenaan. Het tempo blijft daarna hoog in de countryrocker Am I To Blame.
Prachtig dobro- en banjospel is te horen in het mooie Better Place Than I Found. Defective Blue is ‘gewoon’ prettig in het gehoor liggende americana. Een rustpunt is de ballad Gone. De uptempo countryrocker The Mess Around doet me sterk denken aan The Flying Burrito Brothers.
Fraai banjospel is daarna weer te horen in de ballad I Don’t Know How To Make You Happy en in het midtempo Don’t Want Let You Go is zelfs een orgel te horen. Het album wordt afgesloten met Broken Down Wings. Het nummer begint en eindigt met a capella zang van Steve en Leslie Schuh. En de banjo is ook weer present. Een heel mooie song.

Conclusie:
Mijn muzikale kennismaking met Steve Strong and the Jackknife Truckers is mij goed bevallen. Op ‘F.U.N.’ horen we een energieke band die muziek zonder poespas maakt. De albumtitel dekt de lading. Zeer goed te pruimen.  

Tracks:
01. F.U.N.
02. That Girl Is Dynamite
03. I Like To Drink Beer
04. Turn The Lights Down Low
05. Am I To Blame
06. Better Place Than I Found
07. Defective Blue
08. Gone
09. The Mess Around
10. I Don’t Know How To Make You Happy
11. Don’t Want Let You Go
12. Broken Down Wings

Line-up
Steve Strong – gitaren, bas, zang, keys, banjo, fiddle
Dave Evans – leadgitaar
Mark McMann – drums

Gastmusici:
Randy Singleton – dobro
Ryan Strong – drums (track 8)
Leslie Schuh – backing vocals (track 12)
Mark Hudson – drums (track 3)

Website: Steve Strong and the Jackknife Truckers