+Thomas Dybdahl - FEVER

Thomas Dybdahl – FEVER
Format: CD
Label: V2 Records
Releasedatum: 13 maart 2020
Thomas Dybdahl kondigt nieuw album aan ‘FEVER’
Het album zal op 13 maart 2020 verschijnen, waarvan de single ’45’ nu al te beluisteren is.

Nadat hij de afgelopen jaren met gerespecteerde producers en sessiemuzikanten in de beste studio’s ter wereld heeft gewerkt, keert Thomas Dybdahl terug naar zijn eigen studio: 1micadventure in Stavanger. Met als doel om een nieuw, fris geluid te vinden voor zijn nieuwe album ‘FEVER’. ‘FEVER’ is geproduceerd, opgenomen, geschreven en uitgevoerd door Thomas in samenwerking met zijn jarenlange studiopartner en hiphopproducent Håvard Rosenberg. Het album is nu beschikbaar voor pre-order

Wat eerst bedoeld was als een single, veranderde al snel in een EP en werd uiteindelijk een album, omdat de creativiteit van de heren niet te stoppen was. “Het is iets dat je na een tijdje leert bij een creatief proces; als je eenmaal in een goede flow bent, moet je er alles aan doen om er zo lang mogelijk in te blijven. Want als het moment voorbij is, kan het zomaar zijn dat je het lang niet terug kunt vinden. Het is een kostbaar goed ”. De combinatie van urban / hiphopproducent Håvard Rosenberg en Dybdahl’s meer melancholieke stijl lijkt misschien niet een voor de hand liggende keuze, maar de twee delen een diepgewortelde liefde voor soul- en funkmuziek. Ze kwamen al snel tot een sound waarvan ze vinden dat deze een dikke knipoog geeft aan inspiraties uit het verleden, die ook fris aanvoelt en volledig past in de hedendaagse wereld.

We luisterden naar alles wat ons een kick geeft. Van klassieke artiesten als Nina Simone, Sam Cooke, Bill Withers, Serge Gainsbourgh, Aretha Franklin, Ray Charles, Bobby Gentry en Sly tot nieuwere soulartiesten zoals D’Angelo, Raphael Saadiq en Michael Kiwanuka. Onze opzet en doelstelling waren vrij eenvoudig: we wilden een soulvolle gitaarplaat maken die niet aanvoelde als een gitaarplaat. Het moest zowel oldschool als fris klinken. Tekstueel sterk maar bij voorkeur ook uitnodigt om je te laten dansen.”

De kenmerkende akoestische gitaar werd al vroeg in het proces geschrapt en maakte plaat voor een oude Telecaster, een 4-track Tandberg bandrecorder, een P-bas, drums en zang. Bijna alles op het album wordt gespeeld door Thomas zelf, zo konden ze snel en instinctief te werk gaan. “Het gaf ons een groot gevoel van vrijheid om alles op de plaat zelf te doen. We hebben ons nooit zorgen hoeven maken over het verspillen van iemand anders’ tijd alleen de onze. En ik ben blij het op deze manier te doen! Door de jaren heen heb ik het voorrecht gehad om met een aantal ongelooflijk getalenteerde mensen te werken.”

Thomas Dybdahl heeft de status van ‘muzikanten muzikant’, hij werd ontdekt door een groot aantal andere artiesten zoals Elvis Costello, Jamie Cullum en smaakmakers als LA’s indieradio KCRW. Een van zijn eerste fans was Grammy Award winnende muziekproducent Larry Klein (Joni Mitchell, Herbie Hancock, Tracy Chapman). Thomas heeft zelf ook gewerkt als producer, songwriter en als frontman in de band The National Bank, en speelde samen met andere acts, variërend van Morcheeba tot de Franse zangeres Melanie Pain tot folkicoon Judy Collins.

Tracks:
01. 45
02. Fever
03. On My Way To California
04. Then There Was You
05. Intermission
06. Call Me By Your Name
07. Dance The Pain Away
08. Patience
09. The Last Song

Website: Thomas Dybdahl