+B.B. & The Blues Shacks - Dirty Thirty

B.B. & The Blues Shacks – Dirty Thirty
Format: CD / Label: Rhythm Bomb Records
Release: 2019

Tekst: Martin van der Velde

De gebroeders Michael en Andreas Arlt brengen ondertussen al 30 jaar met de Blues Shacks hun door soul en Westcoast blues doordrenkte bluesmuziek aan de man.

Met Hildesheim als uitvalsbasis heeft deze band zich allang geleden definitief in de Europese bluesscene gevestigd en behoeven ze eigenlijk geen nadere introductie. Uiteraard zijn er door de jaren heen de nodige bezettingswisselingen geweest maar de laatste jaren blijft de samenstelling behoorlijk constant en vormen Henning Hauerken (bas) Fabian Fritz (toetsen) en Andre Werkmeister (slagwerk) de ijzersterke ritme sectie van de Blues Shacks.

Om het dertig jarig bestaan te vieren heeft de band ‘Dirty Thirty’ uitgebracht, een onverwachte uitgave die drie cd’s bevat. Bij nadere inspectie blijken de eerste twee schijven her-uitgaves te zijn van ‘Come Along’ (2012) en ‘Businessmen’ (2014), twee albums die eerder op het befaamde Crosscut records label zijn verschenen en nu in een geremasterde versie bij deze uitgave als bonus zijn toegevoegd.

Beide cd’s hebben tevens een onuitgebrachte track meegekregen. She Moves Me is toegevoegd aan ‘Come Along’ en Deep In The Heart Of Texas aan ‘Businessmen’. De geremasterde versies klinken heerlijk open en zeer krachtig en vormen zo naast de twee bonus tracks een waardevolle aanvulling op het gebodene.
Aan het concept van B.B. & The Blues Shacks lijkt de afgelopen jaren weinig tot niets veranderd te zijn. Nog steeds brengt de band een heerlijke mix van Chicago Blues, New Orleans beats, Memphis soul en Westcoast swing, zoals te horen was op het eerder dit jaar verschenen ‘Sweet Thing’, die de Blues Shacks opgenomen hebben met Bonita , maar op de derde cd met de titel ‘Dirty Thirty’, die louter en alleen zestien zelf gepende en recent opgenomen titels bevat heeft men zich beperkt tot Chicago- en Westcoast blues met een enkel uitstapje richting New Orleans.

De schijf gaat dan ook van start met de dampende en slepende shuffle Death Taks, waarin Andreas Arlt en Fabian Fritz meteen hun vakbekwaamheid ten toon spreiden. Heerlijke swing (I Run For You, Crime Time, Oh Little Girl en Hear My Baby Naggin’) shuffles (Ramblin Kind, By The Way en You Better Don’t Wanna Know) en rockers (Not The One For Me en It Takes Time) wisselen elkaar op gepaste wijze af.
Pas in Sweet Temptation Blues treffen we de eerste slowblues aan, die Andreas Arlt van start laat gaan met de heerlijke klanken van T-Bone Walker. Do To Me en Ain’t Gonna Cry No More zorgen voor het New Orleans sfeertje. Michael Arlt heeft een relaxte manier van zingen en pakt afwisselend op diatonisch en chromatisch harp een begeleidende dan wel solerende rol.
Met ‘Dirty Thirty’, dat op Rhythm Bomb Records is verschenen zijn B.B. & The Blues Shacks weer terug waar ze ooit begonnen, maar dan wel met 30 jaar ervaring in de tas en dat is te horen ook.

CD 1: 
Come Along
01. True Love In Vain
02. Love Like Cash
03. Come Along With Me
04. If I Should Ever Lose Your Love
05. Get My Stuff Together
06. Will You Be There
07. Fool Me
08. Don’t Take Your Time
09. The Door
10. Anything You Do
11. Doesn’t Matter Anymore
12. Wait In Line
13. Just Don’t Get It
14. Whatever You Do
15. You Can Always Depend On Me
16. Raise Your Voice
17. She Moves Me

CD 2:
Businessmen
01. Out Of Tears
02. Gimme This, Gimme That
03. Take My Name
04. Businessmen
05. Buckle Up
06. Lovin’ Might
07. Pardon Me
08. Rain All Down My Way
09. Who’s Cryin’ Now
10. It Was A Dream
11. Hot Pants
12. Green Eye
13. I Overpaid My Dues
14. Blues Shadow
15. Goodbye Everybody
16. Deep In The Heart Of Texas

CD 3:
Dirty Thirty
01. Death Tax
02. Rambling Kind
03. Three Handed Woman
04. I Run For You
05. Moonshine Blues
06. Not The One For Me
07. It Takes Time
08. Do To Me
09. By The Way
10. Crime Time
11. Ain’t Gonna Cry No More
12. One More Drink
13. Sweet Temptation Blues
14. Oh Little Girl
15. You Better Don’t Wonna Know
16. Hear My Baby Naggin’

Website: B.B. & The Blues Shacks