+Randy Newman - Marriage Story (Soundtrack)

Randy Newman – Marriage Story (Soundtrack)
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Lakeshore Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Een perfecte combinatie van bitter en zoet. Dat is nog steeds de juiste omschrijving voor de muziek van zanger, pianist en componist Randy Newman. Een artiest die in ons land nog steeds mateloos populair is.

In de muziek op zijn soloalbums vermengde Newman altijd al invloeden uit de vaudeville, ragtime, klassieke muziek en pop. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij zich in de loop der jaren ook ontpopte als uitstekende componist van de nodige soundtracks. Zo schreef hij de muziek voor films als Parenthood, Awakenings, Avalon, The Paper en Toy Story.
En nu dus voor de film ‘Marriage Story’. Eem film van Noah Baumbach over een huwelijk dat op de klippen loopt met Scarlett Johansson en Adam Driver in de hoofdrollen. De soundtrack voor deze film is geheel instrumentaal en vooral rijkelijk georkestreerd.

De hand van Newman is echter duidelijk aanwezig, al was het alleen maar door zijn karakteristieke pianospel. Qua stijl valt deze soundtrack onder het “licht klassieke” genre.

Een perfect voorbeeld hiervan is de opener van het album What I Love About Nicole. Een prachtig zwevend orkestraal nummer met het zeer herkenbare pianospel van Randy Newman. Dat sprankelende pianospel keert terug in What I Love About Charlie. Het geluid wordt iets zwaarder in Last Critique waarin Newman’s breekbare piano een centrale rol speelt.
In Procession To The Trailer wordt de romantische kant van Newman vermengd met invloeden uit de vaudeville en de tangomuziek. Vaudeville, en ragtime, duiken op in Trick Or Treat waarna New House een “Marie”-achtig geluid heeft. Randy Newman waagt zich nogmaals aan de tango in Sockpants – Dirty Sockpants met bluesy pianospel.
Separate Lives klinkt behoorlijk desolaat en weemoedig terwijl Sgt. Pepper Shoelaces een intieme solospot is voor Randy’s piano.

Deze soundtrack van Randy Newman bewijst nogmaals de klasse van Newman als soundtrack componist. Een album, dat ook zonder de film het aanhoren zeer waard is!

Tracklist:
01. What I Love About Nicole
02. What I Love About Charlie
03. Last Critique
04. Procession To The Trailer
05. Nicole Tells Her Story
06. Mommy Phase
07. Trick Or Treat
08. New House
09. Sockpants – Dirty Sockpants
10. Shouting And Shopping
11. Separate Lives
12. What I Love About Charlie (Reprise)
13. Sgt. Pepper Shoelaces
14. End Of Story (Credits)

Website: Randy Newman