Steve Howe – Love Is
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: BMG Deconstruction
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Derde lid van Yes die plots met nieuwe werk komt. Na Rick Wakeman met zijn rode planeet, John Anderson met zijn 1000 handen onderzoekt Steve Howe welke vormen de liefde kan aannemen. Een grotendeels instrumentaal album dat evenzeer een kleiner stukje uit het totaal geluid van Yes is.

In zijn lange carrière was Howe niet alleen gitarist voor Yes. Hij speelde bij Asia, GTR en was actief als sessiemuzikant bij ‘Frankie Goes To Hollywood’, Martin Taylor en Queen. En daarnaast bracht hij meerdere albums uit onder eigen naam als ook het Steve Howe Trio. Een carrière verloop dat getuigt van een uitstekende staat van dienst.

Gelijk aan de twee schijfjes die het album beslaat zijn ook de nummers in twee categorieën op te delen. Noeste, prettig voortstuwende rockers of lichte psychedelische dromen. Dat het gros van de nummers instrumentaal is maakt het prettig om de vele muzikale bochten te volgen die Howe via zijn gitaar op de luisteraar afvuurt.
Zijn zangstem is nu niet de meest meeslepende maar het past mooi rondom deze wat melancholische verzameling liedjes. Het centrale thema: over hoe de liefde vele vormen kan aannemen is niet perse de meeste vernieuwende. Maar in de geschiedenis van de muziek hebben natuurlijk 95% van alle liedjes dit onderwerp. Het eindresultaat: een wat low key album dat prettig weg luistert.

Het toeval dat drie (ex)leden van Yes bijna tegelijkertijd een album uitbrengen noopt haast tot het maken van een vergelijking van de eindresultaten.
Alle drie leveren ze goed werk af, sterke albums die een ere plek verdienen in hun discografie. Maar hoe goed zou een echt Yes album zijn geweest. In een alternatieve wereld waarin de drie losse platen een geheel vormen is er zojuist een fantastische klassieker verschenen.
Waar barokke gitaar erupties en spacy toetsenwerk de begeleiding vormen voor de spirituele teksten van de zanger.

https://youtu.be/9HojZjVVai4

Tracklist:
Disc: 1
01. Fulcrum
02. See Me Through
03. Beyond the Call
04. Love Is a River
05. Sound Picture

Disc: 2
01. It Ain’t Easy
02. Pause for Thought
03. Imagination
04. The Headlands

05. On the Balcony