Jon Anderson – 1000 Hands – Chapter One
Format: CD – LP – Digital / Label: Blue Élan Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

De titel van een van de films van Peter Greenaway is The Cook, The Wife, The thief and her lover. De hoos aan nieuwe Yes getinte releases ontlokt de bijhorende titel: The Singer, The Gitarist, The Keyboard Player and the Mothership. Naast John Anderson kwamen recent Rick Wakeman, Steve Howe en Yes met nieuwe releases. De verschillende solo platen vallen te ontwaren als kleine puzzelstukjes die samen het klassieke geluid van Yes vormen.

Jon Anderson staat natuurlijk als dichter bekend om zijn new age kijk op de wereld. Tekstflarden van het nieuwe album laten zien dat hier niets in is veranderd: “Now, knowing that now is the only centre to be, to feel, to see; That somehow now brings you to home, brings you to eternity – you are, you see.To know that now love is your heart, love is truly all you need.” ‘Never forget that we are friends; Never forget here I am singing as you play; Memories sing in this lifetime, memories never forgotten.’

Een poetische blik op het leven die muzikaal wordt omhult door zachte gitaren, lagen synthesizer en vreemd genoeg reggae ritmiek. Dat laatste een wat vreemde stijlkeuze, wat mij betreft. Excellerende momenten zijn de nummer wat een weidse, sferische, muzikale omlijsting. Het aardse van het Jamaicaanse tintje iets te swingend bij de pastorale uitweidingen.     

Eigenlijk kun je met niets anders dan bewondering kijken naar de keuzes die Anderson maakt in zijn carrière. Bescheiden als resoluut maakt hij op zijn eigen manier de muziek die hij wil maken. Zaken als trends en mode leiden hem daar niet in af. Dit levert ook nu een prima album op, geschikt of je nu fan bent van Yes of ook van zijn solo uitingen.

In de verschillende interviews die Jon Anderson gaf ter promotie voor dit album benoemde hij dat er mogelijk komend jaar al een Chapter Two zal verschijnen. Een vervolg waar alle fans naar uit moeten kijken.

Tracklist:
01. Now
02. Ramalla
03. First Born Leaders
04. Activate
05. Makes Me Happy
06. Now Variations
07. I Found Myself
08. Twice In A Lifetime
09. WDMCF
10. 1000 Hands (Come Up)
11. Now And Again

Website: Jon Anderson