Recensie: Steppenwolf – Magic Carpet Ride – The Dunhill / ABC Years 1967-1971 

 

Steppenwolf – Magic Carpet Ride – The Dunhill ABC Years 1967-1971

Steppenwolf – Magic Carpet Ride – The Dunhill / ABC Years 1967-1971
Format: 8CD Boxset / Label: Esoteric Recordings – Cherry Red Records
Releasedatum: 26 november 2021

Tekst: Danny van den Deijssel

“Heavy metal thunder” bij het horen van die woorden zal menig muziekliefhebber gelijk roepen “Born to be wiiiiild”. Steppenwolf heeft de twijfelachtige eer de term heavy metal geïntroduceerd te hebben in de muziekwereld.

We schrijven januari 1968, de wereld is net bekomen van The Magical Mystery tour die een paar maanden eerder uitkwam. Deep Purple was bezig met hun derde album dat nog niet de rocksound kreeg dat we van ze kennen en Black Sabbath moest zijn eerste album ook nog uitbrengen. Opeens was daar in Los Angeles een band onder leiding van de Canadees John Kay die met Born To Be Wild toch een nieuw geluid liet horen. Toch is er veel meer interessant aan deze band en daarom zijn de eerste acht albums die zij maakten voor het Dunhill/ABC label nu gebundeld opnieuw uitgebracht.

Deze eerste vier jaren zijn gelijk ook de meest interessante jaren van deze band die overigens gewoon nog heeft getourd tot in 2018. Steppenwolf is eigenlijk helemaal geen ‘heavy metal’ band namelijk. Hun muziek valt echt in het genre blues(rock) met een psychedelisch randje eromheen. De vraag is of ze bij het grote publiek bekend zouden zijn geworden zonder de film Easy Rider. Kijk je naar hun singles dan is het antwoord waarschijnlijk niet, want alleen Born To Be Wild (2) en Magic Carpet Ride (2) haalden ooit de top 10 in Amerika. Toch zijn hun album zeker de moeite waard.

Op het titelloze debuut vinden we Born To Be Wild waar ik verder niks over ga opschrijven, wie kent het niet. Verder de bekendere nummers Sookie Sookie en eveneens uit Easy Rider, The Pusher. Hun versie van Hoochie Coochie Man is hierop ook terug te vinden, maar luister ook eens naar The Ostrich. Een van de langere nummers van dit album, ruim 5 minuten met leuke tempowisselingen. Speciaal voor de box zijn er negen mono versies aan toegevoegd. Leuk voor de liefhebber die nog op mono kan afspelen, persoonlijk had ik liever wat studio outtakes op de tracklist gezien, maar goed.

Het tweede album bevat de eerder genoemde single Magic Carpet Ride. Het album laat een gevarieerd geluid horen, van de rocker Faster Than The Speed of Life tot bluesrock in Tighten up Your Wig. Maar als je naar Spiritual Fantasy luistert heb je het idee dat je op zondagochtend in een rustig park een kopje thee drinkt met een strijkerskwartet op de achtergrond. Zeer de moeite waard is echter de track die volgt Don’t Step On The Grass Sam. Ook dit album wordt aangevuld met een tweetal mono uitvoeringen.

At Your Birthday is het volgende album en hierop lijken ze de psychedlische periode af te sluiten en zich meer te richten op de hardrock die inmiddels meer aanzien te hebben gekregen. Dit album is tevens het startpunt voor de eerste bezettingswisseling. De songs lijken ook wat eenvoudiger arrangementen te hebben gekregen iets wat in beginsel best past bij hardrock natuurlijk. Interessante tracks op dit album zijn Jupiter Child, Chicken Wolf en Don´t Cry.

Het vierde album uit de box is het live album ‘Early Steppenwolf’. Het bevat verschillende opnames uit de tijd dat de band nog The Sparrows heette. De tracks zijn opgenomen op 14 mei 1967 in The Matric Club in San Francisco. Dit album is zeker een fijne toevoeging al was het alleen al om de bijna 20 minuten durende uitvoering van The Pusher. Al zou je de eerste 10 minuten rustig een andere titel kunnen meegeven. De lange intro heeft veel weg van Pink Floyd-achtige invloeden.

‘Monster’ is de boeken in gegaan als het meest politieke album van de band. Uitgebracht ten tijde van de Vietnamoorlog dus hier zijn veel verwijzingen naar terug te voeren. Het moge duidelijk zijn dat John Kay een mening had met teksten als `slaughter of red men´ in opener Monster-Suicide-America. Daarmee tevens een van de interessanter nummers van dit album. Ook Power Play en From Here to There Eventually zijn sterke nummers op dit album.

Het zesde album is wederom een live album opgenomen in 1970 tijdens de promotie van het voorgaande album. De setlist bestaat dan ook vooral uit nummers van ‘Monster’ aangevuld met eerdere hits als Born To Be Wild, Sookie Sookie, The Pusher en Magic Carpet Ride.

Het zevende album simpel ‘7’ borduurt voort op het geluid van de vorige twee albums en is niet in staat een grote hit voort te brengen. Ondanks prima songs is er niet echt een song die er uitschiet.

De box wordt afgesloten met het album ‘For Ladies Only’. Dit album laat voor het eerst een ander geluid horen. De band is duidelijk op zoek om aansluiting te vinden bij de progressieve stroming die lijkt te ontstaan. Langere nummers, minder traditionele hardrock en mooiere gitaarlijnen. Luister bijvoorbeeld eens naar I´m Asking waarin dit goed te horen is tijdens de rustigere stukken van het nummer. Ook de titelsong is een goed voorbeeld hiervan.

Voor de mensen die Steppenwolf alleen kennen van de genoemde hits is deze box de moeite waard om kennis te maken met de rest van hun repertoire. Voor diegene die deze albums of een deel hiervan al in het bezit hebben op vinyl voegt de box niet veel meer toe dan dat je ze dan ook op cd hebt.

Het genoemde bonusmateriaal bestaat uitsluitend uit mono single versions. Nogmaals, daar had wellicht meer ingezeten door extra live materiaal of b-kantjes toe te voegen bijvoorbeeld. Daarmee zou de box toch een stuk interessanter zijn geweest.

Tracklist:

Steppenwolf
01. Sookie Sookie
02. Everybody’s Next One
03. Berry Rides Again
04. Hootchie Kootchie Man
05. Born To Be Wild
06. Your Wall’s Too High
07. Desperation
08. The Pusher
09. A Girl I Knew
10. Take What You Need
11. The Ostrich
Bonus Tracks
12. Sookie Sookie (Mono Single Version)
13. Born To Be Wild (Mono Single Version)
14. Everybody’s Next One (Mono Single Version)
15. Take What You Need (Mono Single Version)
16. A Girl I Knew (Mono Single Version)
17. The Ostrich (Mono Single Version)
18. The Pusher (Mono Single Version)
19. Berry Rides Again (Mono Single Version)

The Second
01. Faster Than The Speed Of Life
02. Tighten Up Your Wig
03. None Of Your Doing
04. Spiritual Fantasy
05. Don’t Step On The Grass Sam
06. 28
07. Magic Carpet Ride
08. Disappointment Number (Unknown)
09. Lost And Found By Trial And Error
10. Hodge, Podge, Strained Through A Leslie
11. Resurrection
12. Reflections
Bonus Tracks
13. Magic Carpet Ride (Mono Single Version)
14. Spiritual Fantasy (Mono Single Version)

At Your Birthday Party
01. Don’t Cry
02. Chicken Wolf
03. Lovely Meter
04. Round And Down
05. It’s Never Too Late
06. Sleeping Dreaming
07. Jupiter Child
08. She’ll Be Better
09. Cat Killer
10. Rock Me
11. God Fearing Man
12. Mango Juice
13. Happy Birthday
Bonus Tracks
14. Rock Me (Mono Single Version)
15. Jupiter Child (Mono Single Version)
16. It’s Never Too Late (Mono Single Version)
17. Happy Birthday (Mono Single Version)

Early Steppenwolf (Live At The Matrix, San Francisco 14th May 1967)
01. Power Play
02. Howlin’ For My Baby
03. Goin’ Upstairs
04. Corina, Corina
05. Tighten Up Your Wig
06. The Pusher

Monster
01. Monster / Suicide / America
02. Draft Resister
03. Power Play
04. Move Over
05. Fag
06. What Would You Do (If I Did That To You)
07. From Here To There Eventually
Bonus Tracks
08. Monster (Single Version)
09. Move Over (Mono Single Version)
10. Power Play (Mono Single Version)

Live
01. Sookie Sookie
02. Don’t Step On The Grass
03. Tighten Up Your Wig
04. Monster
05. Draft Resister
06. Power Play
07. Corina, Corina
08. Twisted
09. From Here To There Eventually
10. Hey Lawdy Mama
11. Magic Carpet Ride
12. The Pusher
13. Born To Be Wild
Bonus Tracks
14. Hey Lawdy Mama (Mono Single Version)
15. Twisted (Mono Single Version)
16. Corina, Corina (Mono Single Version)

Steppenwolf 7
01. Ball Crusher
02. Forty Days And Forty Nights
03. Fat Jack
04. Renegade
05. Foggy Mental Breakdown
06. Snow Blind Friend
07. Who Needs Ya
08. Earschplittenloudenboomer
09. Hippo Stomp
Bonus Tracks
10. Screaming Night Hog
11. Snowblind Friend (Single Version)
12. Hippo Stomp (Single Version)

For Ladies Only
01. For Ladies Only
02. I’m Asking
03. Shackles And Chains
04. Tenderness
05. The Night Time’s For You
06. Jaded Strumpet
07. Sparkle Eyes
08. Black Pit
09. Ride With Me
10. In Hopes Of A Garden
Bonus Tracks
11. For Madmen Only
12. For Ladies Only (Single Version)
13. Ride With Me (Mono Single Version)

Website: https://www.steppenwolf.com/