Recensie: Richard Madden – Second Nature

 

Richard Madden - Second Nature

Richard Madden – Second Nature
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Richard Madden is een relatief nieuw bluesrock talent uit Sydney, Australië. Relatief nieuw want hij is al aan zijn derde album toe en heeft een verleden in bands als Sweet Nemesis, Slice, Badge en Darker. Ik weet het, bands die niet direct een uitroep van herkenning ontlokken!

Samen met zijn maatjes Curtis DeVille (drums) en Mark Deayton (bas) heeft hij zijn nieuwe album in slechts drie dagen opgenomen. Richard’s gitaarspel klinkt op de meeste nummers van dit album spijkerhard en bijtend.

Hij opent het album met Heavy Load, dat door zijn hoekige riffs af en toe aan Joe Walsh’s ‘Rocky Mountain Way’ doet denken. Een sompige bluesboogie met een hard huilende harmonica van David Blight. Het is natuurlijk wel onvergeeflijk dat het nummer midden in een gitaarsolo wordt uitgefaded!

Sweet Envy is een rauw groovende funky blues waarin de nodige Led Zeppelin invloeden zitten en waarin wederom de kreunende harmonica van David Blight te horen is.

De blues klassieker Messin’ With The Kid krijgt van Richard een luchtig groovende funk behandeling waarin alle ruimte is voor zijn schroeiend bijtende gitaar. Reefer Headed Woman werd geschreven door Jazz Gillum en Buster Bennett en is vooral bekend in de uitvoering van Aerosmith. Bij Richard klinkt het nummer als een lome blues met snoeihard vlammend gitaarwerk.

Nog meer vlammende bluesrock! Factory Air Conditioned is een bijtende bluesrocker met een funky ondergrond. Dan wordt er even gas terug genomen. Rattlesnakin’ Daddy is een ontspannen swinger met een ‘Stuck In The Middle With You’-achtige swing. In Tale Of Lee Malone gaat Randy de landerig swingende bluesy Americana kant op.

De Jimi Hendrix invloeden zijn onmiskenbaar aanwezig in de pop-achtige blues Oh Oh.

Samen met Lachy Doley op de piano sluit Richard het album zwevend af met het Pink Floyd-achtige Autumn Sun.

Richard Madden’s nieuwe album zal de liefhebbers van harde, gitaargerichte, bluesrock zeer zeker gaan bevallen!

Tracks:
01. Heavy Load
02. Sweet Envy
03. Messin’ With The Kid
04. Reefer Headed Woman
05. Keeper Of The Night
06. Factory Air Conditioned
07. Rattlesnakin’ Daddy
08. Tale Of Lee Malone
09. Oh Oh
10. Autumn Sun

Website: https://richardmadden.com.au/