Recensie: King Buffalo – Acheron

 

King Buffalo - Acheron

King Buffalo – Acheron
Format: CD – LP – Digital / Label: Stickman Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Het Amerikaanse trio King Buffalo werd in 2013 opgericht en houdt zich bezig met mysterieuze psychedelische muziek. Muziek waarin het vroege 70’s geluid van bijvoorbeeld Pink Floyd afgewisseld wordt met stevige rauwe Stoner Rock uitbarstingen waarin het gitaargeluid vooral hard kraakt en fuzzt.

Sean McVay (zang, gitaar), Dan Reynolds (bas) en Scott Donaldson (drums) zijn inmiddels toe aan hun vierde album, dat live werd opgenomen in een grot, de Howe Caverns, nabij New York.

Het album gaat van start met een kabbelend beekje in Acheron. Een sfeervol teder tokkelende gitaar voegt zich daarbij. Langzamerhand ontwikkelt zich een warm pyschedelisch nummer, dat in een vroege Pink Floyd sfeer voort zweeft tot een zwaar snijdende fuzzgitaar de rust verbreekt om een Stoner Rock-achtig décor te schilderen. De bedwelmende psychedelica heeft echter de overhand in dit nummer.

Ook Zephyr is een dromerig stuwend psychedelisch rocknummer met fraai galmend gitaarwerk waar af en toe een fuzzgitaar doorheen breekt en waarin Sean McVay zijn gitaar heftig laten huilen en gieren.

Shadows begint mysterieus als een vroeg Cure nummer met dromerig sprankelend gitaarwerk. Ook hier zorgt het hard snijdende gitaarspel op een gegeven moment voor een heftige fuzz uitbarsting.

Het laatste nummer van dit album, Cerberus, begint met een dreigend sirene-achtig intro. De zwaar bedwelmende Pink Floyd-achtige geluiden krijgen je al snel in een dromerige, stonede, greep. Ook hier ontbreekt een heftig Stoner geluid niet.

‘Acheron’ is een album, dat langzaam, maar zeer zeker, onder je huid kruipt en zich daar voorlopig niet laat wegjagen. Een prima mix van psychedelica en Stoner!

Tracks:
01.Acheron
02.Zephyr
03.Shadows
04.Cerberus

Website: https://kingbuffalo.com/