St. Marcus Bluesband feat. Jakob Big Band – Bluesrock Meets Big Band
Format: CD / Label: Z-Trading Ltd.
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

De St. Marcus Bluesband komt uit Pietarsaari, Finland en is in eigen land een waar bluesinstituut. De band werd namelijk al in 1967 opgericht en onderging in 1973 een naamsverandering in Fantasia om in 1980 weer als St. Marcus Bluesband door te gaan.
Ter gelegenheid van “50 years on the road” verzorgde de band samen met de Jakob Big Band enige concerten tussen 2017 en 2019. Van die concerten zijn de lekkerste nummers op dit nieuwe album verschenen.

De band bestaat hier uit Thomas Lindstrom (drums), Markku Lonngren (bas), Sven Wannas (keybards), Goran Fellman (gitaar), Hannu Lindblom (zang, gitaar), Sebastian Back (saxofoon), Torvald Lund (trombone) en Jan-Anders Fagerhed (trompet).

De eerste twee nummers worden zonder de big band gedaan. Het alom bekende Oh, Pretty Woman van Albert King krijgt een luie broeierig pompende uitvoering met een snijdende gitaarsolo en I Think You’re Steppin’ Out On Me, een nummer van Doug MacLeod, heeft een lichtelijk opgevoerde versie gekregen met een stuwend orgel.
Dan treedt de big band aan in de luchtig swingende soulblues I Might Bend (But I Won’t Break). De pompende big band geeft dit nummer extra soul en er is alle ruimte voor een soulvol scheurende sax en priemend gitaarwerk.
In de uitvoering van de Cream klassieker White Room beperkt de big band zich tot wat extra accenten in een verder vrij natuurgetrouwe cover. Otis Rush’s All Your Love krijgt door de blazers extra soul in een luie funky uitvoering met een hard gierende gitaarsolo. 2 Beer 5 Shot Casanova/Harder Than Steele begint als funky groovende bluesrock met retestrakke breaks waarna in het tweede gedeelte een sompig pompende shuffle klinkt.
Pain is een slowblues a la Magic Sam’s “Easy Baby” met rauw gitaarwerk en blazers die wisselen van krachtig stuwend naar zacht zwevend. Het geluid van Blood Sweat & Tears komt bovendrijven in de lome funky shuffle Hate This Blues. De slowblues So Sad is een prachtig weemoedig nummer met fraai huilend gitaarwerk en warme ondersteunende jazzy klanken van de blazers. Op het eind van het album neemt het rockgehalte flink toe. Allereerst door de felle bluesrocker Illusion, gevolgd door de “Nutbush City Limits” achtige rocker Been Thinkin’.
Pusherman is dus geen cover van de Curtis Mayfield klassieker maar een Finse versie van de “Pusherman”. Een krachtige rocker. De bluesshuffle Someday krijgt door de big band een lekker swingend jazzy geluid.
De Spencer Davis Group klassieker Gimme Some Lovin’ is de feestelijk swingende afsluiter van dit album.

Een album waarop de blues op een prima swingende wijze hand in hand gaat met big band jazz!

Tracklist:
01. Oh, Pretty Woman
02. I Think You’re Steppin’ Out On Me
03. I Might Bend (But I Won’t Break)
04. White Room
05. All Your Love
06. 2 Beer 5 Shot Casanova/Harder Than Steele
07. Pain
08. Hate This Blues
09. Drivin’ Crazy
10. So Sad
11. Illusion
12. Been Thinkin’
13. Pusherman
14. Someday
15. Gimme Some Lovin’

Website: St. Marcus Bluesband