Tomislav Goluban –  Memphis Light
Format: CD – Digital / Label: Spona Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Harmonicaspeler Tomislav Goluban uit Kroatië heeft inmiddels al elf albums achter zijn naam staan dus is het mijns inziens hoog tijd dat hij wordt opgenomen in de harten van de Nederlandse bluesharten. En dat zou met zijn elfde album zomaar eens kunnen gebeuren want het album staat vol met blues van een zeer hoog gehalte.

Op het album wordt Tomislav bijgestaan door zijn band, die bestaat uit Jeff jensen (gitaar), David Green (drums), Rick Steff (toetsen) en Bill Ruffino (bas), aangevuld met gasten Mark Johnson (slidegitaar), Vince Johnson (zang) en achtergrondzangeressen Franher Joseph, Reba Russell en Daunielle Hill.

Het album werd opgenomen in de befaamde Ardent Studios in Memphis, Tennessee, en dat is goed te horen aan het zeer soulvolle geluid in de meeste nummers.

De rauwe gitaarriffs van Jeff Jensen openen de rauwe, dreigende boogie Hayloft Blues met geknepen, bijna Mark Knopfler-achtige, zang van Tomislav en een voorname rol voor zijn pompend schurende harmonica.
Het soulgehalte is in de slowblues Fun Starts Here zeer hoog door het diepe, Solomon Burke-achtige, stemgeluid van Vince Johnson. Een pracht van een nummer met sfeervol huilende harmonica en intiem bluesy gitaarwerk. Country Bag is een stomende instrumentale shuffle die in sneltreinvaart voorbij dendert, aangevoerd door Tomislav’s intens brullende harmonica en Rick Steff’s swingende piano. Daarna is Disappear For Good een zeer sfeervolle langzame shuffle met Tomislav’s loom kermende harmonica, jazzy piano en gitaar en breekbare zang.
De soul is weer aanwezig in het lui groovende Memphis Light waarin zelfs een licht gospelgeluid zit met Charlie McCoy-achtig country harmonicaspel.
De boogie keert terug in het ongepolijst voortploegende House Of The Rising Sun, een cover van de aloude folk traditional. Tomislav’s versie is verrassend swingend met heerlijk “rolling” pianospel van Rick Steff en een kermende slidegitaar van Mark Johnson.
Spirit Will Never Get Old bopt vervolgens opgewekt voorbij met een opzwepend gospelritme en een melodie die in de verte iets weg heeft van “I Got Loaded” van Los Lobos. Ook in het luchtige Party Time wordt lekker gerockt en wel op een Rockpile-achtige wijze. Tomislav’s harmonicaspel heeft hier dezelfde klasse als dat van Kim Wilson. Woman Needs A Man is een jazzy shuffle met een luie swing onder aanvoering van de stuwende jazzpiano. De diepe soulstem van Vince Johnson duikt hier ook weer op.
Afgesloten wordt met de funky bluesrocker Can I Be What I Want. Een aanstekelijke Fabulous Thunderbirds-achtige rocker.

Het moet nu toch raar gaan als Tomislav Goluban met dit heerlijke elfde album wederom aan de aandacht van de Nederlandse bluesfans ontsnapt. Een verplichte aanschaf derhalve!

Tracklist:
01. Hayloft Blues
02. Fun Starts Here
03. Country Bag
04. Disappear For Good
05. Memphis Light
06. House Of The Rising Sun
07. Spirit Will Never Get Old
08. Party Time Blues
09. Woman Needs A Man
10. Can I Be What I Want

Website: Tomislav Goluban