Blues Cousins – Let’s Dance
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Release 2020

Tekst: Peter Marinus

Rusland laat zijn spierballen weer eens aan ons zien. Maar gelukkig dit keer zonder dat Putin er iets mee te maken heeft! Hier hebben we namelijk te maken met het Russische bluestrio  Blues Cousins . Een trio uit Moskou, dat al 13 jaar actief is en bestaat uit zanger-gitarist Levan Lomidze, drummer Slava Ignatov en bassist Sergey Patrushey.

De band is de laatste jaren flink bezig om een naam in de internationale blueswereld op te bouwen en dat begint al aardig te lukken. Er werd zelfs al een live album (‘Alive In The USA’) opgenomen, dat in de USA werd uitgebracht.
Op hun nieuwste album valt vooral het weergaloze gitaarspel van Levan Lomidze op. In zijn spel zijn allerlei invloeden te horen zoals Gary Moore, Walter Trout, Stevie Ray Vaughan maar ook Luther Allison en Albert Collins.

De opener van het album Let’s Dance is een soepel swingende shuffle waarin de hecht swingende ritmesectie ook niet onvermeld mag blijven. Levan laat hier gelijk flink van zich horen met zijn hard priemende gitaar. Please Don’t Go gaat hierna meer de soulvolle kant van de blues op. Een nummer met een vrij aanstekekelijk geluid en uiteraard gierend en brullend gitaarwerk. Ook Sweet Girl Of Mine zit in de soulvolle blueshoek. Een nummer, dat aan het funky werk van Albert King doet denken terwijl de melodie opzuchtig met John Mayall’s “All YOur Love” flirt.
Uiteraard staat er ook een aantal slowblues nummers op het album. Zoals het broeierige Darkest Blues. Een ingetogen nummer met schroeiend en huilend gitaarspel.
De slowblues Piece Of Me doet aan het aloude Fleetwood Mac denken door het sfeervol glamende gitaargeluid. De soulvolle slowblues Can’t You See past vervolgens perfect in het Jeff Healey straatje. Ook de funk is aanwezig via Perfect Killer waarin het harde funky geluid van zowel Albert Collins als Luther Allison boven komt drijven. Niet alle nummers op dit album overtuigen. Zo klinkt Baby iets te commercieel en dus te lichtgewicht.
De afsluiter van album, Chinese Blues, wist mij ook niet te raken. Een wat vreemde, ongemakkelijke mix van de blues en een Chinese melodie.

De Blues Cousins bewijzen met dit nieuwe album dat het met de blues in Rusland wel goed zit. Ik heb één boodschap voor de band: быстро прибыть в Нидерланды!

Tracklist:
01. Let’s Dance
02. Please Don’t Go
03. Darkest Blues
04. Baby
05. Piece Of Me
06. Sweet Girl Of Mine
07. Perfect Killer
08. Can’t You See
09. Be Mine
10.Chinese Blues

Website: Blues Cousins