+Spiral Guru - Void

Spiral Guru – Void
Format: CD – Digital / Label: Abraxas Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

We stappen even van het zo vertrouwde blues(rock) pad af met dit album van de Braziliaanse band Spiral Guru. Deze band, uit het ons natuurlijk overbekende plaatsje Piracicaba, werd in 2013 opgericht en bestaat uit Andrea Ruocco (zang), Samuel Pedrosa (gitaar), José Ribeiro (bas) en Alexandre H.G. Garcia (drums). De band heeft zichzelf als “spacerockband” betiteld maar doet zichzelf hiermee schromelijk tekort. Er zitten wel wat spacey elementen in de muziek van deze band en dan met name in de teksten. Daarnaast vind je qua geluid elementen uit de doommetal, progmetal en zelfs folk.

En dat laatste, de folk dus, komt vooral door de kristalheldere stem van zangeres Andrea Ruocco, wiens stem klinkt als een mix van Sandy Denny (Fairport Convention) en Anneke van Giersbergen (o.a. The Gathering).

Die stem valt gelijk op in de opener Signs waarin haar loepzuivere stem een zwaar riffende logge rockband aanvoert. Dit doom-achtige nummer heeft een behoorlijk melodieus refrein waardoor het nummer ergens tussen The Gathering en Within Temptation uitkomt. Het gebruik van een vrij melodieus refrein komt ook in het traag riffende The Curfew At Dusk naar voren. Dit nummer heeft een log Black Sabbath-achtig geluid maar dan met een funky inslag.
De invloed van Sabbath is nog steeds aanwezig in het dreigende en stuwende Oracle waarin overigens ook een log “Mississippi Queen” (Mountain) geluid zit en uiteraard de sprookjesachtige zang van Andrea. Mindfulness is mijns insziens het prijsnummer van het album. Na een onheilspellend donker intro met dreigende new age klanken (mocht dat al mogelijk zijn!) en een dwarrelende dwarsfluit van gast Ivan Marconato Rizzolo transformeert het nummer zich langzaam tot een Genesis (oude stijl) -achtig prognummer, dat door door Andrea’s zang richting het geluid van Renaissance geduwd wordt.
Dreunende drums openen het pompende Virtual Horizon waarin de combi van zwaar pompende riffs en sprookjeszang wederom prima werkt. Het instrumentale, korte Empty Spaces is een zwevend en dreigend gitaarnummer dat de aanloop vormt voor het traag beukende Time Traveler. Een nummer waar weer een behoorlijk Black Sabbath geluid in zit en waarin de licht vervormde zang van Andrea ervoor zorgt dat ook een band als Garbage ineens opduikt. In het traag voortslepende doom nummer Showcase Of Dreams is een bluesy kreunende gitaarsolo te horen.
Na een Tribal intro met hypnotiserende percussie vliegen de Black Sabbath/Mountain riffs je weer om de oren in de afsluiter van het album, Holy Mountain.

Spiral Guru heeft een zeer overtuigend stevig album afgeleverd met een prima mix van zware rock en betoverende zang.

Tracklist:
01. Signs
02. The Curfew At Dusk
03. Oracle
04. Mindfulness
05. Virtual Horizon
06. Empty Spaces
07. Time Traveler
08. Showcase Of Dreams
09. Holy Mountain

Website: Spiral Guru