+St.-Louis-Slim-Ten

St. Louis Slim – Ten
Format: CD / Label: Angry Kitten
Releasedatum: 3 december 2019

Tekst: Peter Marinus

Er is inmiddels een groot aantal Nederlandse bands, die voorzichtig aan de toppositie beginnen te knabbelen van Hollands bluestrots Barrelhouse. Eén van die bands is bijvoorbeeld St. Louis Slim uit de omgeving van Rotterdam. De band ontleende haar naam aan een tekstfragment van een Seasick Steve song en is inmiddels toe aan haar vijfde album.

De band bestaat uit zangeres Monique Brinkman, harmonicaspeler Michel “Mies” de Kok, bassisrt Dirk Jan van Steenbruggen, de Engelse gitarist Robin Freeman en drummer Peter Kok.

Het vijfde album is live opgenomen en op het album is ook nog een toetsenist te horen, wiens naam mij onbekend is.

De band begint met het instrumental Mies Melody waarin de harmonica van Michel de Kok uiteraard alle ruimte krijgt om eens flink te brullen. Deze shuffle heeft flink wat “I Wish You Would” invloeden. Robin Freeman levert een rauw scheurende gitaarsolo af en Michel laat horen dat hij tot één van de betere harmonicaspelers van Nederland behoort.
De bluesklassieker Let The Good Times Roll wordt stevig pompend vertolkt. De doorleefde zang van Monique Brinkman heeft een Tineke Schoemaker-achtige intensiteit en ook in dit nummer laat Michel de Kok zijn harmonica flink gieren.
De loom schuifelende shuffle Help The Poor is een cover van een Charlie Singleton nummer en heeft een verrassend Santana achtig geluid, met name door het sfeervolle gitaarspel van Robin Freeman. Susan Tedeschi’s Friar’s Point is een pompende boogie van een Barrelhouse-achtige klasse met een fraai jankende gitaarsolo. Stormy Monday, de klassieker, wordt mooi intiem vertolkt met een smachtend huilende harmonica, romig gitaarwerk en ingetogen soulvolle zang. Vervolgens spat de fel pompende boogie Way Too Long uit de speakers. Hierin valt vooral de krachtig brullende harmonica op. De cover van Sonny Terry & Brownie McGhee’s Walk On is een loom swingende shuffle, die gevolgd wordt door de al even luie versie van John Lee Hooker’s Serves Me Right To Suffer.
Na het ontspannen rockende Monkey is de broeierige en soulvolle cover van het Alabama Shakes nummer Hold On de afsluiter van dit album.

St. Louis Slim laat met dit live album horen dat zij aan de top van Nederblues thuishoren!

Tracklist:
01. Mies Melody
02. Let The Good Times Roll
03. Help The Poor
04. Friar’s Point
05. Stormy Monday
06. Way Too Long
07. Walk On
08. Serves Me Right To Suffer
09. Monkey
10. Hold On

Website: St. Louis Slim