Recensie: Soul Criminal – High On This

 

Soul Criminal - High On This

Soul Criminal – High On This
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Het is heel verleidelijk om de band Soul Criminal uit Colorado te omschrijven als een “crimineel goede” soulband. Hun album staat namelijk vol met heerlijke intieme nummers, die moeiteloos switchen van soul naar funk en van reggae naar latinrock.

De band bestaat op dit album uit David Ochoa (zang, gitaar), Joseph Lane (bas, gitaar, keyboards), Robert Chalo Ortiz (sologitaar), Craig Babineau (drums), Matthew Wright (keyboards), Reilly Comisar (zang), Matt Grunstad (percussie), Jonathan Sadler (vibrafoon, marimba, handpan), Adam Petty (gitaar), Lance Ruby (gitaar), Jon Gray (trompet, fluegelhorn), Mike Brown isaxofoon), Elisa Wunder (zang) en Waxcat (zang).

Het album start met de sprankelende swingende soul van Diggin’ On. Een nummer met een fluweelzacht jazzy geluid waardoor het geluid van o.a. Incognito boven komt drijven.

In She Loves Me gaat de band de zacht groovende funky kant op met een heerlijk vibrerende elektrische piano, een brommende bas en priemende gitaar.
Ook Kickin’ Up Dust is funky op een intiem groovende wijze met sprankelend bluesy gitaarspel en een geluid dat in de verte aan Sly & The Family Stone doet denken. Dave Mason’s Feelin’ Alright krijgt een geoliede funkcover compleet met een groovende clavinet en vlammend gitaarwerk.

De reggae is ook flink vertegenwoordigd. Zo is Golden Sunset een Bob Marley achtig skankend nummer met ruimte voor scratches en de vibrafoon van Jonathan Sadler. De reggae blijft nog even hangen in het intieme en funky Ol’ Lil Buffalo.

Het jazzy soulgeluid is aanwezig in Casting Shadows, dat opent met stemmige blazers. Een nummer, dat qua geluid Incognito met De La Soul lijkt te vermengen. Trainspotting klinkt behoorlijk heftig onder aanvoering van een zwaar grommende bluesy fuzzgitaar. In dit nummer moet je denken aan een zeer benevelde Funkadelic.

Het racistische Amerikaanse politiegeweld wordt onder de aandacht gebracht in het broeierig skankende 2020. Latin geluiden zijn te horen in de intiem deinende mambo Rely On This.

Het album wordt door David Ochoa solo en akoestisch afgesloten in Easy Kinda Feelin’.

Een heerlijk intiem album met volop soul en reggae.

Tracks:
01. Diggin’ On
02. She Loves Me
03. Kickin’ Up Dust
04. Trainspotting
05. Feelin’ Alright
06. Golden Sunset
07. Ol’ Lil Buffalo
08. Casting Shadows
09. 2020
10. Lullaby
11. Rely On This
12. Thin Line
13. Let Us Be
14. Easy Kinda Feelin’

Website: https://www.facebook.com/soulcriminal