Smoke Fairies – Darkness Brings The Wonders Home
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Year Seven Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het Britse duo Smoke Fairies uit Londen begon in eerste instantie als een vrij traditioneel folkduo en bracht in 2010 haar debuutalbum ‘Through Low Lights And Trees’ uit.

Geleidelijk aan ontwikkelden Jessica Davies en Katherine Blamire zich tot een meer bluesy versie van het folkgeluid. En dat is op hun nieuwste album prima te horen.

Het album werd geproduceerd door Phil Ek, die bekend is van zijn werk met ondermeer the Halo Blenders, Built To Spill en the Muffs.

Op de drums na, die bespeeld wordt door Davey Brozowski, spelen Jessica en Katherine alle instrumenten. En ze zingen! En hoe! Hun stemmen klinken fluweelzacht, engelachtig en ook altijd mystiek!

On The Wing, het openingsnummer van het album, geeft een goed beeld van het huidige Smoke Fairies geluid. Een traag, donker nummer met rauw, broeierig en vooral bluesy gitaarwerk met daaroverheen de breekbare engelachtige zang als contrast. Hierdoor ontstaat een intrigerende mix van invloeden als the Cowboys Junkies, the Black Keys en Portishead.
Ook Elevator heeft het gruizige Black Keys achtige bluesgeluid. Dit keer is de zang iets minder folkie en gaat het meer de mystieke kant van the Cowboys Junkies op.
De deinende folky rock van Disconnect klinkt als een donkere variant op het Fairport Convention geluid, maar dan meer rockend en voorzien van een stuwend rockrefrein.
Coffee Shop Blues is de Smoke Fairies versie van de blues. En die klinkt zeer verstild en desolaat met een zacht glijdende bluesgitaar en die heerlijke fluwelen folky zang. Na het dromerige en zacht zwevende Left To Roll klinkt Out Of The Woods opnieuw behoorlijk bluesy, vooral door die Black Keys-achtige gitaarriffs.
Verrassend genoeg heeft Chocolate Rabbit de nodige Joy Division invloeden in een dreigend donker nummer. Het folky geluid van Sandy Denny wordt in Chew Your Bones vermengd met een muzikaal geluid, dat even donker en mysterieus klinkt als het geluid van bands als the Comsat Angels of the Sound. En deze mengvorm werkt verbluffend goed! Don’t You Want To Spiral Out Of Control? klinkt zowel sprankelend als dromerig waarin de hemelse zang wederom de show steelt.
De afsluiter Super Tremolo klinkt qua melodie vrijwel identiek als het voorgaande nummer met een iets donkerder geluid.

Ik ben behoorlijk betoverd door het bluesy folkgeluid van het duo Smoke Fairies. Nu jullie nog!

Tracklist:
01. On The Wing
02. Elevator
03. Disconnect
04. Coffee Shop Blues
05. Left To Roll
06. Out Of The Woods
07. Chocolate Rabbit
08. Chew Your Bones
09. Don’t You Want To Spiral Out Of Control?
10. Super Tremolo

Website: Smoke Fairies