Theo Lawrence – Sauce Piquante
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: BMG Rights Mgmt France SARL
Release: 2020 (BeNeLux release)

Tekst: Martijn Wesseling

Amerikaanse rootsmuziek weer fris laten klinken. De laatste jaren zijn er veel artiesten die inspiratie putten uit de jaren vijftig en zestig van Amerikaanse muziek en dit weer in een fris jasje steken. Artiesten als Luke Winslow- King, JD McPherson en Pokey LaFarge weten op heerlijk authentieke wijze deze vervlogen tijden te laten herleven.

Ook uit Frankrijk komen dit soort artiesten. Theo Lawrence bracht net na zijn twintigste levensjaar het debuutalbum ‘Homemade Lemonade’ uit. Volgens eigen zeggen was hij geïnspireerd door The White Stripes, maar op dit album kwam hij met een ander slag muziek dan Meg en Jack White.
Op het album liet hij zich bedienen van een soulvolle mix tussen country en rock ’n roll. Het album kon rekenen op goede recensies en al snel stond Lawrence met zijn band The Hearts in allerlei concertzalen en op festival terreinen. Waaronder Pinkpop.

Nu komt hij twee jaar na zijn debuut met een opvolger. Na zijn huisgemaakte limonade komt hij nu met zijn pikante saus. Wat opvalt is dat op dit album de muziek nog diverser is. Zo’n beetje alle stijlen binnen het roots genre komen naar voren. Dit heeft ook te maken met de samenwerking met andere muzikanten.
Al op het debuut viel zijn volwassen stemgeluid op. Op dit album is het verbazingwekkend hoe hij dit kan buigen richting alle stijlen. Van Roy Orbinson-achtige rock’n roll tot Johnny Cash-achtige country, hij draait er zijn hand niet voor om.

Het album opent met de al eerder verschenen single The Worst In Me. Die begint al met een heerlijk gitaar intro. Het nummer doet denken aan het werk van John Fogerty, met het heerlijk swampy gitaar geluid. Het album vervolgt met een onvervalst dans nummer.
Baby, Let’s Go Down To Bordeaux zou niet misstaan op mening jaren ’60 dansvloer. Het volgende liedje is een liefdesliedje en deze zingt hij grotendeels in het Frans. Alleen het refrein is in het Engels en deze is zo simpel die zing je direct mee:

You make my little heart drop
Make mon petit coeur stop
Make mon petit coeur drop
Make mon petit coeur stop
Don’t go breaking my heart

Zoals gezegd tikt het album vervolgens bijna alle hoeken van de roots muziek aan en pakt dan vooral de jaren ’50 en ’60. Het klinkt echter nergens als een imitatie van de artiesten uit die tijd, het klinkt oprecht en authentiek. Met dit album zet Theo Lawrence een stap vooruit en laat zich van een nog diversere kant zien.

Voor liefhebbers van alle aangehaalde artiesten in deze recensie is dit een blinde aanschaf!

Tracklist:
01. The Worst in Me
02. Baby Let’s Go Down to Bordeaux
03. Petit Coeur
04. Evangeline
05. Come On Back to My Love
06. Judy Doesn’t Live There Anymore
07. In the Back of My Mind
08. Noise
09. Lonely Together
10. Prairie Fire
11. Adelita
12. They Don’t Like Me Where I’m From

Website: Theo Lawrence