‘Sir’ Oliver Mally & Hubert Hofherr – Overdue
Format: CD – Digital / Label: Time-Zone Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De Oostenrijkse singer-songwriter ‘Sir’ Oliver Mally (6 februari 1966 Waga, Steiermark), leert zichzelf op 15-jarige leeftijd elektrische gitaar spelen. Mally zegt beïnvloed te zijn door bluesgitaristen Albert King, Buddy Guy, John Lee Hooker, BB King en Albert Collins. Als songwriter zijn Townes van Zandt en Steve Earle zijn voorbeelden. In de late jaren ’90 wordt de akoestische gitaar meer zijn grote liefde. Vanaf 2002 verschijnen er aan de lopende band albums van Mally. In 2017 ontvangt hij de Gouden Medaille van Stiermarken voor zijn verdiensten als muzikant en organisator.

Op zijn akoestische live album ‘Folk Blues Adventures’ uit 2018 werkte Mally samen met de Duitse gitarist Peter Schneider en op zijn nieuwe album ‘Overdue’ heeft Mally wederom een Duitse muzikant in de arm genomen, de in Neder-Beieren geboren mondharmonicaspeler Hubert Hofherr.

 Met Mainstreet Blues en Cracks In The Mirror opent het album met lekkere luie countryblues die je in de Mississippi Delta doet belanden. Intense zang, tokkelende akoestische gitaar en een huilende mondharp. Butterfly Girl is een dromerige liefdesverklaring an zijn vlindermeisje.
Prachtige mondharpsolo’s zijn te horen in het melodieuze Sweet & Fine en ook in Meet Me In The Alley, is naast de bottleneck, een hoofdrol weggelegd voor de mondharp. Ingetogen is daarna weer de zang in de trage blues Sittin’ Here Wonderin’.
Ontspannen is My Old Friend The Blues, een cover van Steve Earle uit 1986 (album ‘Guitar Town’). De vibrerende mondharp voegt een extra dimensie aan dit nummer toe. I.D.C.A.A. (I Don’t Care At All), is tokkelende gitaar en mondharp.
Een totaal afwijkend nummer op het album is het ruim één minuut durende psychedelische intermezzo Gin-ology. In Got Some Nasty Habits keert de (12 bar) blues weer terug. Het mooiste wordt wat mij betreft tot het eind bewaard. Ruim zes minuten genieten van Time, een song van Tom Waits van zijn befaamde album Raindogs uit 1985. Het nummer lijkt op het lijf van Mally geschreven. Heel mooi gezongen en Hofherr ‘huilt’ lekker mee op zijn mondharp.

 Conclusie:
Met ‘Overdue’ heeft ‘Sir’ Oliver Mally weer een fraai akoestisch bluesalbum afgeleverd.

Tracks:
01. Mainstreet Blues
02. Cracks In The Mirror
03. Butterfly Girl
04. Sweet & Fine
05. Meet Me In The Alley
06. Sittin’ Here Wonderin’
07. My Old Friend The Blues
08. I.D.C.A.A.
09. Gin-ology
10. Got Some Nasty Habits
11. Time

Website: Sir Oliver Mally