Saranne – Dagen Dat Het Anders Gaat
Format: CD – LP – Digital / Label: Kroese Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Op 25 januari j.l. werd het nieuwe album van zangeres-liedjesschrijfster Saranne gepresenteerd in een uitverkocht Steigertheater van De Lindenberg in Nijmegen.

Saranne werd als Saranne Schumers geboren in Tienray, Limburg en debuteerde in 2008 met de EP ‘This Is Me’, gevolgd in 2012 door ‘Feathers & Friends’. Beiden Engelstalig dus wat dat betreft is er echt wel wat veranderd want haar nieuwe album is geheel Nederlandstalig.

Het album werd opgenomen in Studio Wild Verband van BJ Baartmans, die op dit album weer allerlei instrumenten bespeelt zoals de gitaar, bas, speelgoedaccordeon, bouzouki, resonatorgitaar, mandoline, mondharmonica en piano!

Naast BJ wordt Saranne bijgestaan door Alex Akela (viool), Hanneke Vonk (tweede stem), Gerard Kwak (cello) en Sjoerd Reutelingsperger (zang).

Saranne zit overduidelijk in de folk hoek en doordat zij hier op de Nederlandstalige toer gaat komen bij herinneringen bovendrijven aan Nederlandse troubadours als Lenny Kuhr, Martine Bijl en Dimitri van Toren. En daar is dus absoluut niets mis mee!

De nummers op het album gaan over allerlei herkenbare en alledaagse emoties en situaties. Zoals de smeekbede om gezien te worden, of de schreeuw om erkenning, in Voor Wie Ik Liefheb. Een intieme ballad met prachtige zigeunervioolklanken van Alex Akela en BJ op de speelgoed accordeon.
Van de sprankelende folkballad Aan de Waal, die over het feit gaat dat de mens zich altijd maar druk maakt, word je vanzelf wel rustig. Mede door Saranne’s heldere en krachtige stemgeluid. Tijdens het beluisteren van Babylon moest ik, qua melodie, af en toe aan John Lennon’s “Working Class Hero” denken.
BJ Baartmans’ bluesy resonator gitaar schittert in het zacht dienende en liefdevolle Wij. In de sfeervolle folkballad Dagen Dat Het Anders Gaat hoor je de invloed van de al eerdergenoemde Lenny Kuhr en Martine Bijl terug.
Het aan Saranne’s kinderen opgedragen Berceuse Van De Wind is een slaapliedje met een breekbaar glockenspiel waarin de onrust en zorgen van de kinderen als de wind voorbijvliegen. Hartenkoning is opgedragen aan een overleden dierbare en klinkt daarom zeer liefdevol en warm.
Het gejaagd klinkende Dat iIsLeven heeft als motto “lekker druk is ook wel fijn en ook dat is leven” en deed mij denken aan het al even gejaagd klinkende “Hé kom aan” van Dimitri van Toren.
Onder d’n Toare sluit het album af en is een nummer over Saranne’s ouderlijke huis onder de kerktoren van Tienray en is in het Limburgs dialect gezongen.

Met Saranne hebben we er weer een prima singer-songwriter bij, die het heel goed gaat doen in de theaters en in intieme clubs.

Tracklist:
01. Voor Wie Ik Liefheb
02. Aan De Waal
03. Babylon
04. Wij
05. Kom Hier
06. Dagen Dat Het Anders Gaat
07. Berceuse Van De Wind
08. Eigen Weg
09. Hartenkoning
10. Dat Is Leven
11. Onder D’n Toare

Website: Saranne