Frazey Ford – U Kin B The Sun
Format: CD – LP – Digital / Label: Arts & Crafts
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De uit Vancouver, British Columbia, afkomstige Canadese singer-songwriter (en actrice) Frazey Ford is in 1999 een van de oprichters van The Be Good Tanyas. Met deze Canadese folk/Americana band maakt Ford drie albums (‘Blue Horse’, 2000, ‘Chinatown’, 2003 en ‘Hello Love’ 2006).
In 2007 gaan de leden van de band op de solotoer. Van Frazey Ford verschijnt  in 2010 haar gunstig ontvangen solodebuut ‘Obadiah’. In 2014 komt haar tweede soloalbum ‘Indian Ocean’ uit en ook dit album, opgenomen in Memphis, Tennessee, met Hi Rhythm Section, de band van Al Green en Ann Peebles, krijgt zeer gunstige kritieken.
Frazey Ford treedt op 2 maart 2015 zelfs op in het televisieprogramma De Wereld Draait Door en vertolkt daar het nummer
September fields.

In februari jl. kwam haar derde soloalbum, ‘U Kin B The Sun’, uit. The Hi Rhythm Section doet deze keer niet mee maar Ford heeft een aantal uitstekende musici om zich heen verzameld.
Het openingsnummer Azad (de naam van haar zus) is lekker uptempo met de backing vocals van Caroline Ballhorn, die op veel tracks een mooie aanvulling is op de voortreffelijke vocale kwaliteiten van Ford.
U And Me is een prachtige ballad met de vibrerende stem van Frazey en fraaie Hammond klanken. De soms trillende stem is ook te horen in Money Can’t Buy. De bluesy zang van Ford is weer wonderschoon in de ballad Let’s Start Again. De begeleiders tonen hun niet geringe kwaliteiten in Holdin’ It Down en Purple And Brown, waarbij vooral het basspel van Darren Parris de oren streelt.
The Kids Are Having Non Of It verwijst naar de schietpartij op een school in Parkland in 2018.  Maatschappij kritisch is ook Motherfucker. De groovy bastonen en het orgel zijn weer fraai in Golden.
Na de ballad Everywhere is de titeltrack U kin B The Sun met de heldere zang en de uitstekende begeleiders een perfecte afsluiter.        

Conclusie:
‘U Kin B The sun’ is een wonderschoon en intiem album.

Tracks:
01. Azad
02. U And Me
03. Money Can’t Buy
04. Let’s Start Again
05. Holdin’ It Down
06. Purple And Brown
07. The Kids Are Having None Of It
08. Motherfucker
09. Golden
10. Everywhere
11. U Kin B The Sun

Line-up:
Frazey For – zang, gitaar
Darren Parris – bas
Leon Power – drums
Craig McCaul – gitaar
Phil Cook – keys
Caroline Ballhorn – backing vocals

Website: Frazey Ford