Santana – January 29, 2020 – House Of Blues, Las Vegas, NV
Format: CD – Digital / Label: Nugs.net Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Santana is niet terug van weggeweest. De band was altijd aanwezig! En de band onder leiding van Carlos Santana is nog steeds in bloedvorm. Dat bewijst deze registratie van hun concert in de House Of Blues wel.

Oude Santana klassiekers worden vermengd met meer recent materiaal zonder dat de latin swing maar één moment verdwenen is!

De band bestaat, naast Carlos, momenteel uit Benny Rietveld (bas), Paoli Mejioas (congas), echtgenote Cindy Blackman (drums), David K. Matthews (keyboards), Karl Perazzo (percussie), Tommy Anthony (ritmegitaar), Ray Green (zang, trombone) en Andy Vargas (zang).

Het concert opent met 2001 Theme, ook bekend als het bombastische Also Sprach Zarathustra, waar Carlos zijn snijdende gitaar op los laat. Dan gaat de vermaarde Santana percussie swing los in Tito Puente’s Dance Of The Headhunters met gemeen snijdend gitaarwerk van Carlos en synblazers (!).
De eerste Santana klassieker is Jingo (oorspronkelijk van Babatunde Olatunji) gevolgd door Evil Ways, dat hier vermengd is met John Coltrane’s A Love Supreme. Het vrolijk swingende Yaleo stamt uit de latere Santana periode en is wat meer getemd maar niet minder swingend. De lekker funky drums van Cindy Blackman openen de funky sfeervolle ballad Love Of My Life.
De klassieker Black Magic Woman – Gypsy Queen blijft een heerlijke luie swinger met een absolute hoofdrol voor Carlos. Oye Como Va klinkt nog steeds net zo swingend en fris als in de 70’s en heeft een xylofoonbreak als verrassing. Naar mijn bescheiden mening is, en blijft Europa het mooiste Santana nummer ooit, die je nog steeds rillingen over je lijf laat lopen.

https://youtu.be/TCAeDIF2svc

Er staat ook een aantal verrassende covers op het album. Bijvoorbeeld de cover van Billy Ocean’s Caribbean Queen, dat een lui jazzy latinjasje aan heeft gekregen. Ook de cover van John Lennon’s Imagine mag je verrassend noemen. Dit nummer wordt door Cindy gezongen en klinkt een stuk rauwer dan het origineel.
Dat Maria Maria op dit album staat is onvermijdelijk. Of elke Santana fan blij van dit nummer wordt is nog maar de vraag. Corazon Espinador heeft een hoog swingend puur latingehalte met een verrassend skankend reggae eind. Foo Foo is een zonnige steeldrums swinger. Een tropische verrassing in een Santana verpakking. De klassieker Soul Sacrifice wordt gevolgd door een waanzinnige drumsolo van Cindy.
Geheel in de hippie gedachte sluit Santana het album af met een cover van Get Together van the Youngbloods.

Dit livealbum van Santana bewijst dat de band nog lang niet afgeschreven is. Een heerlijk album waarop je Santana puur hoort, zonder geneuzel van allerlei hip hop en R’n’B gasten.

Tracklist:
01. 2001 Theme
02. Dance Of The Headhunters
03. Jingo
04. Evil Ways – A Love Supreme
05. Yaleo
06. Love Of My Life
07. Put Your Lights On
08. Black Magic Woman – Gypsy Queen
09. Oye Como Va
10. Europa
11. Caribbean Queen
12. She’s Not There – Marbles
13. Imagine
14. Toussaint L’ Overture
15. Corazon Espinador
16. Maria Maria
17. Foo Foo
18. Soul Sacrifice – Cindy Solo
19. Apache – Smooth
20. Love, Peace And Happiness
21. Get Together

Website: Santana