Cindy Blackman Santana – Give the Drummer Some
Format: CD – LP – Digital / Label: Copperline – Present Future Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Santana fans hebben het er maar druk mee! Eerst werden ze verrast door het uitstekende nieuwe livealbum van Santana en nu is er het al even lekkere soloalbum van Cindy Blackman Santana. Zij is de drumster van de band Santana en bovendien de echtgenote van Carlos Santana.

De band Santana is op een groot deel van de nummers van haar soloalbum aanwezig zonder dat er nu sprake is van een kopie van het Santana geluid.

Natuurlijk duikt het latingeluid van Santana wel af en toe op maar de nadruk ligt op dit album toch vooral op ontzettend funky nummers met daarnaast ook nog eens ruimte voor genres als jazz-rock, pop, r ‘n’b, hip hop en stevige rock.

Cindy maakt gebruik van flink wat muzikale gasten zoals medeproducer Narada Michael Walden (bas, keyboards, synbass en achtergrondzang), Vernon Reid (gitaar, ex-Living Colour), Kirk Hammett (gitaar, Metallica), John McLaughlin (gitaar, ex-Mahavishnu Orchestra), Angeline Saris (bas), Matt Garrison (bas), Matthew Charles Hewitt (gitaar), Bill Ortiz (trompet), Neal Evans (elektrische piano), Cornell Carter (backing vocals), Justin Dobrin (Keyboards), Sandy Griffith (backing vocals), Nate Sousang (backing vocals), James Henry (Percussie), Troy Lampkins (bas), Tal Morris (gitaar) en Andy Vargas (zang, Santana).

Het album opent met een verrasende cover van John Lennon’s Imagine, dat ook al op het livealbum van Santana staat. Hier is het een rauw hoekig riffend nummer met vlammend gitaarwerk van Carlos Santana. Cindy’s stem is niet echt spectaculair maar wel zeer adequaat.
We Came To Play heeft de schurende gitaaracrobatiek van John McLaughlin in de hoofdrol, die klinkt als in zijn beste Mahavishnu dagen. She’s Got It Goin’ On is een vet blubberend partyfunknummer, dat qua zang en geluid richting het werk van Sheila E. trekt.
Jazzy drums openen het warme Miles Away waarin de gestopte trompet van Bill Ortiz het nummer een duidelijk Miles Davis stempel geeft. De luchtig deinende latinpop van Everybody’s Dancin’ neigt naar de r ‘n’ b met het uit duizenden herkenbare schuurpapiergitaar geluid van manlief Carlos.
Dan volgt een potje vurige jazzrock in Velocity met fraai zoemend baswerk en felle drums van Cindy. Daarna is het tijd voor de funk in I Need A Drummer. Een fel groovend nummer waarin het Living Colour geluid vermengd wordt met Prince-achtige funk. Ook John McLaughlin blijkt zich uitstekend in de funk thuis te voelen. Luister maar naar Superbad (nee, niet van James Brown!).
Cindy kan ook intiem klinken en doet dat in de popballad You Don’t Wanna Breaka My Heart waarin de rauwe gitaar van Carlos lekker over je hart ragt.
De combi Kirk Hammett en Vernon Reid mag toch zeker wel als verrassend gezien worden. Zij zijn beiden te horen in Evolution Revolution, een hoekig pompend rocknummer met de nodige Living Colour invloeden. Het volgende funky latinfeest dient zich dan aan met Dance Party.
Hip-hop invloeden zijn overduidelijk aanwezig in het log funkende Change Is In Your Hands, met experimenteel gitaarwerk van Vernon Reid, de beat box in het Miles Davis achtige Dance Party en de raps van het Lenny Kravitz achtige Social Justice.
In de afsluiter Black Pearl vormen Caros Santana en Vernon Reid een broeierig gitaarduo.

Kortom, dit soloalbum van Cindy Blackman Santana is even opwinend als het nieuwe livealbum van Santana.

Cindy bewijst solo, op haar trouwens als elfde soloalbum (!), dat zij een echte “black magic woman” is.

Tracklist:
01. Imagine (featuring Santana)
02. We Came To Play (featuring John McLaughlin)
03. She’s Got It Gpin’ On
04. Miles Away
05. Everyody’s Dancin’ (featuring Santana)
06. Velocity
07. I Need A Drummer
08. Superbad (featuring John McLaughlin)
09. You Don’t Wanna Breaka My Heart (featuring Santana)
10. Evolution Revolution (featuring Kirk Hammett & Vernon Reid)
11. Change Is In Your Hands (featuring Vernon Reid)
12. Dance Party (featuring Santana)
13. Fun Party Splash (featuring Santana)
14. Social Justice (featuring Santana)
15. Twilight Mask (featuring Santana)
16. Mother Earth
17. Black Pearl (featuring Santana & Vernon Reid)

Website: Cindy Blackman Santana