Recensie: Sandy Nelson – Drums Are My Beat 1962

 

Sandy Nelson - Drums Are My Beat 1962

Sandy Nelson – Drums Are My Beat 1962
Format: 2CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Een absolute aanrader voor elke drummer

De naam van Sandy Nelson komt bijna nooit voor in lijstjes van invloedrijke drummers. Het “waarom”ontgaat mij daarbij volkomen want deze Amerikaanse drummer is wel degelijk van grote invloed geweest op het drumgeluid in de pop/rock historie.

Sandy werd geboren in Santa Monica, Californië, en begon te drummen in de band the Renegades. Al snel werd hij één van de meest gevraagde studiodrummers. Zo was hij te horen op platen van the Teddy Bears (met Phil Spector) en the Hollywood Argyles.

Ook solo was hij eind jaren ‘50 – begin jaren ‘60 behoorlijk populair. Hij scoorde zijn eerste dikke hit in 1959 met Teen Beat waarna o.a. Let There Be Drums en Drums Are My Beat volgden.

De drumstijl van Sandy Nelson is als behoorlijk energiek en veelzijdig te noemen. Moeiteloos switchte hij van rock & roll naar jazz en van easy listening naar country.

In 1962 bracht Sandy maar liefst zes albums uit waarvan je op deze dubbelaar een goed overzicht krijgt.

Met name cd 1 is van grote klasse! Na de hit Drums Are My Beat met natuurlijk de hard bonkende drums in de hoofdrol is Sandy te horen in een aantal nummers, die tegen de garagerock/surf aanleunen zoals het door H.B. Barnum geschreven Drum Roll met een fris surf geluid en exotica door de fluit.

Ook in Rompin’ And Stompin’, met furieuze drums, zit een garagerock geluid. Twisted werd ook geschreven door H.B. Barnum en lijkt als een Let’s Twist Again-achtig nummer te openen maar is daarna al snel een lekker swingende 60’s beatnummer. Die 60’s beat wordt in Drum Stomp vermengd met lichte country (I Walk The Line) invloeden. Hum Drum heeft Sandy’s furieuze drums als intro en is daarna een donker surfnummer. Topsy is onder andere bekend via Count Basie en is een energieke jazz swinger.

All Night Long is vervolgens een felle primitieve swinger in de beste Louis Jordan traditie. Het New Orleans ritme komt ook volop aan de beurt. Zo heeft Sandy duidelijke Fats Domino trekjes. Diens Walking To New Orleans krijgt van Sandy een lui schuifelende versie.

Op cd nummer twee gaat Sandy in een aantal nummers op de country toer en die ligt hem toch iets minder goed. Zo is zijn versie van Wolverton Mountain een nummer, dat gevaarlijk dicht tegen de easy listening aan schuurt, hetgeen ook geldt voor The Battle Of New Orleans en Geisha Girl.

De cover van het Jim Reeves nummer Four Walls klinkt daarentegen als een stuwende rhythm & blues swinger. Ook Jump Time zit in de swingende rhythm & blues hoek.

Uiteraard staan er de nodige drumsolos op het album. Drums – For Strippers Only bijvoorbeeld, een nummer dat volgens mij net iets te snel is voor een striptease….

In Civilzation is een constant aanwezige waterval te horen met het gevolg dat je ook constant naar het toilet moet… De drumtrein komt in Day Train langzaam maar zeker op twangende stoom en Teenage House Party is een goed voorbeeld van Sandy’s uitzinnige drumtalent.

Ernie Freeman’s Junior Jive is een donkere rocker met bluesy gitaarwerk en een lekkere scheursax.

Met name op cd 1 van deze verzamelaar kan je horen waarom Sandy Nelson wel degelijk van grote invloed is geweest in de pophistorie. Een absolute aanrader voor elke drummer overigens!

Tracklist:
CD 1:
01. Drums Are My Beat
02. The Birth Of The Beat (single e3dit)
03. Drum Roll
04. Hawaiian War Chant
05. Twisted
06. Caravan
07. Day Drumming
08. Drum Stomp
09. Hum Drum
10. Topsy
11. The City
12. Drummin’ Up A Storm
13. All Night Long
14. Rompin’ And Stompin’
15. Castle Rock
16. Sandy
17. I’m In Love Again
18. C-Jam Blues
19. Here We Go Again
20. Tub Thumpin’
21 . …And Then There Were Drums
22. Live It Up
23. Splish Splash!
24. Kansas City
25. Early In The Morning
26. Rock House
27. Walking To New Orleans
28. What’d I Say
29. Honky Tonk
30. I’m Gonna Be A Wheel Someday
31. I Want To Walk You Home
32. Be Bop Baby

CD 2:
01. North Wind
02. Wolverton Mountain
03. The Battle Of New Orleans
04. Geisha Girl
05. On A Honky Tonk Hardwood Floor
06. Waterloo
07. The Wild Side Of Life
08. The Tijuana Jail
09. Fraulein
10. Four Walls
11. Chew Tobacco Rag
12. Civilization
13. Jump Time
14. Drums – For Drummers Only
15. Drums – For Strippers Only
16. Day Train
17. Teenage House Party
18. House Party Rock
19. Hearts Of Stone
20. Let The Four Winds Blow
21. Tweedle Dee
22. Let The Good Times Roll
23. Feel So Good
24. Night Train
25. Limbo Rock
26. Junior Jive
27. Dumplins

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/