Recensie: Saga – Symmetry

 

Saga - Symmetry

Saga – Symmetry
Format: CD- LP – Digital / Label: earMusic
Release: 2021
 Tekst: Joop van Rossem

Het leek erop dat, na de release van het live-album ‘So Far So Good-Live At Rock Of Ages’ (2018),  de mannen van Sagahun instrumenten aan de wilgen hadden gehangen. Maar naar nu blijkt, wordt dat uitgesteld want er staan vanaf juli weer diverse concerten op de rol, vooral in Duitsland waar de band erg populair is, maar ook in Enschede en Zoetermeer komen in die plannen voor, mits corona het toelaat.

‘Symmetry’ is geen echt nieuw album maar bevat een dozijn oudere songs die in een akoestisch jasje zijn gehesen en die ingreep voegt een aparte dimensie toe aan het gebruikelijke prog(hard)rock-stijltje waarmee de groep, afkomstig uit het Canadese Oakville, Ontario, al sinds eind jaren ’70 goede sier maakt.

Ook zonder een batterij aan ‘herrie-instrumenten’ blijven die uitgeklede versies moeiteloos overeind, waarbij de diverse groepsleden zich ontfermen over instrumenten als banjo (Ian Crichton), klarinet en accordeon (Jim Gilmour), maar waarvoor ook hulp van buiten is ingehuurd zoals Stefany Seki en Beth Silver op cello en Shane Cook op fluit en viool.

Het is alsof je luistert naar een lange Twee Meter Sessies-special rond Saga, met als hoogtepunt het van ‘Steel Umbrellas’ (1994) afkomstige Say Goodbye To Hollywood.

Tracklist:
01. Pitchman
02. The Perfect Time To Feel Better
03. Images-Chapter One
04. Always There
05. Prelude # 1
06. Say Goodbye To Hollywood
07. Prelude # 2
08. The Right Side Of The Other Hall
09. La Foret Harmonieuse
10. Wind Him Up
11. No Regrets-Chapter 5
12. Tired World-Chapter 6

Website: Saga