Recensie: The Secret Combination – Finally

 

Secret-Combination-Finally

The Secret Combination – Finally
Format: 2CD – 2LP / Label: Heartland
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

The Secret Combination ontstaat in de nazomer van 2000 tijdens opnamesessies van singer-songwriter Jeff Mitchell in de Utrechtse Starsound Studio. Aanwezig zijn muzikanten van de bands Secret Sounds, City to City, Cash On Delivery, Het Goede Doel en Urban Dance Squad. Het resultaat van deze sessies is te horen op hun debuutalbum ‘Introducing… The Secret Combination’, dat in 2001 verschijnt.

Dit jaar bestaat de band 20 jaar en deze maand is hun langverwachte vijfde album verschenen, ‘Finally’, een dubbelalbum. Het album is verpakt in het schitterende artwork van de op 3 maart jl. overleden bevriende kunstenaar en cabaretier Jeroen van Merwijk.

Cd 1 opent met Not a Day Goes By, fijne sfeervolle Americana, met een heerlijke pedal steel en een strakke ritmesectie. Lekker bluesy en enigszins funky is 3 Minutes en de pedal steel en slide zijn naast de mooie harmonieën een feest voor het oor in de countryrocker You Know and I Know.
In the Still of the Night
is een symfonische ballad met strijkers en Room no 5 is een ingetogen poppy ballad. Heel mooi wordt er geïnstrumenteerd, o.a. met een flonkerende gitaarsolo, in het melodieuze Everything By Now. Deel één eindigt ingetogen en grotendeels semi akoestisch met You Can Do Better.

 Cd 2 begint uptempo met het folky Mr. Mailman, een song met wortels in de seventies, melodieuze gitaarlicks, pedal steel en backing vocals. De fraaie pedal steel van Johan Jansen speelt ook in A Trap So Tender een oorstrelende rol.
Fijn gitaarwerk van René van Barneveld is te horen in de uptempo countryrocker Considering You. Ain’t No Crime is behoorlijk stevig. Rainy Day Parade is weer andere koek en hier wordt de luisteraar naast de piano ondergedompeld in een overvloedig bad van strijkers.
Ook My Lovin’ Right is een prachtig gezongen ballad. Real Love is de stevige uitsmijter, met een strakke ritmesectie, harmonieën en keyboard- en gitaarsolo’s.      

 Conclusie:
Met ‘Finally’ geeft The Secret Combination zichzelf en de liefhebbers van goede muziek een mooi verjaardagscadeau. Met als kers op de taart het prachtige artwork van Jeroen van Merwijk.

Tracks cd 1:
01. Not a Day Goes By
02. 3 Minutes
03. You Know and I Know
04. In the Still of the Night
05. Room no. 5
06. Everything By Now
07. You Can Do Better

Tracks cd 2:
01. Mr. Mailman
02. A Trap So Tender
03. Considering You
04. Ain’t No Crime
05. Rainy Day Parade
06. My Lovin’ Right
07. Real Love

Line-up:
Jeff Mitchell – lead vocals
Toni Peroni – drums
Chip Visser – bas, zang
René van Barneveld – gitaar
Johan (JJ) Jansen – pedal steel
Robin van Vliet – keyboards, zang

Website: Facebook

The Secret Combination