Who Are You: Magma

 

Magma

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

De Franse band Magma is een zeer bijzonder band. Zo’n band waar met moeite een muzikaal etiket op te plakken is.

En dat komt doordat de band allerlei muzikale stijlen door elkaar heen husselde totdat er een zeer eigen geluid uit voort kwam. Denk daarbij aan een mix van progrock, jazz, Gregoriaanse koorzang en Carl Orff-achtige klassieke muziek.

Daarbij hanteerde de band ook nog eens een eigen taal, het Kobaiaans. Afkomstig van de denkbeeldige planeet Kobaia, waar een groep mensen zich vestigen na hun vertrek van de verdoemde aarde.

Magma

De band werd in 1969 opgericht door drummer en zanger Christian Vander, afkomstig uit de jazzhoek.

De indringende koorzang, het repetitieve karakter van de muziek en het bombastische geluid zijn de hoofdmoten van deze bijzondere band.

Door de jaren heen had de band diverse bezettingen. Ex-leden van de band bleven zich na hun vertrek uit de band met de Magma sound bezighouden via eigen bands of solowerk. De Magma sound kreeg zelfs een eigen naam, Zeuhl.

Nog steeds is Magma actief. Dus mocht het ooit zover komen dat er weer liveconcerten plaatsvinden zou ik zeker in de gaten houden of Magma een keer in de buurt optreedt.

Maar gelukkig kan je altijd nog genieten van hun albums.