Ruby Turner – Love Was Here
Format: CD – Digital / Label: RTR Productions Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Zangeres Ruby Turner is inmiddels ook bij ons een vrij bekende naam doordat zij vaak aantreedt bij Jools Holland en zijn Rhythm & Blues Orchestra. Maar toch blijf ik het idee houden dat Ruby één van de meest onderschatte soulzangeressen van dit moment is.

Ruby is van Jamaicaanse afkomst en verhuisde op 9-jarige leeftijd naar de UK. Daar begon haar muzikale loopbaan in het begin van de jaren ’80 bij het orkest van Alexis Korner. Vervolgens was ze te horen op albums van o.a. UB40 en the Culture Club. In 1986 verscheen haar solodebuutalbum ‘Women Hold Up Half The Sky’ en nu is zij alweer aan haar twintigste soloalbum toe waarop zij wordt bijgestaan door John Blease (drums), Nick Atkinson (gitaar), Jeremy Meek (bas) en Joe Glossop (toetsen).

De stem van Ruby is zeer soulvol en mag gerust tot dezelfde soulklasse als een Gladys Knight, Mavis Staples of Betty Wright gerekend worden.

Het album wordt geopend met Got To Be Done, een heerlijk luchtig sprankelend soulnummer met dezelfde positieve vibe als het werk van Betty Wright. Door de backingvocals zit er ook een licht gospelrandje aan dit nummer.
Don’t Cry Over Yesterday heeft een losjes 60’s soulgeluid waarin Ruby bewijst dat zij ook op een intieme wijze zeer soulvol kan klinken. Het lome, funky Won’t Give You My Heart To Break doet denken aan de momenten dat Gladys Knight (met haar Pips) in de 70’s op de funky soultoer ging.
Under Your Sky is vervolgens een heerlijk zwevende soulballad in de beste “People Get Ready” (Curtis Mayfield) manier. Het mid-tempo Make You Happy heeft een typisch Brits soulgeluid met de beste elementen uit het werk van Amy Winehouse en Adele. Een nummer met een zeer aanstekelijke swing.
Runaway is opnieuw eem Gladys Knight/Mavis Staples-achtige souljuweel. Na de sprankelende Betty Wright-achtige soul van Better Way volgt de diepe soulballad Why Didn’t We Try met Ruby’s gepassioneerde zang. Een nummer van een “Do Right Woman Do Right Man”-achtige klasse.
Time Of Your Life is een intiem swingend soulnummer waarin het Al Green geluid is terug te horen.
Afgesloten wordt met het nummer Chasing Love, afkomstig van de film “The Host”. Een pianoballad vol pathos en bombast én met de 2-snarige Chinese viool (de erhu) van Wan Pun Chu.

Ruby Turner bewijst met haar nieuwe album, dat zij tot de beste soulzangeressen van dit moment behoort. Een heerlijk album, dat ik alle soulliefhebbers van harte kan aanbevelen!

Tracklist:
01. Got To Be Done
02. Don’t Cry Over Yesterday
03. Won’t Give You My Heart To Break
04. Under Your Sky
05. Love Was Here
06. Make You Happy
07. Runaway
08. Better Way
09. Why Didn’t We Try
10. Time Of Your Life
11. Chasing Love (from the motion picture ‘The Host’)

Website: Ruby Turner