Aphranova – The Crossing
Format: CD – Digital
Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 23 februari 2020

Aphranova is in 2015 opgericht, met als vaste kernleden Angelique van Os (vocals/sax), Tony Hoyting (toetsen), Arthur Buitelaar (contra)bas) en Ancel Klooster (drums en percussie).
De band brengt met zelfgeschreven stukken een mix van jazzy pop repertoire met een funky fusion randje en ademt soms Noorse folk sferen, maar toont ook uptempo drum’n bass grooves. Angelique en Tony schrijven samen de muziek. 

Debuutalbum
Op ‘The Crossing’ vormen elementen als identiteit, relativering en verbinding een rode draad. Frontvrouw en tekstschrijver Angelique van Os heeft zich tijdens diverse trips als reisjournalist laten inspireren door de kracht van de natuur, door de leegte, uitgestrekte landschappen en de rust.
Het debuutalbum gaat met stukken als The Crossing, Almost There, Intuition, The Mirror of Life, guilty pleasure Never Alone en Your Story ook over het zoeken naar humane verbinding, dichtbij jezelf en op afstand. En met The Willing Mistress eren ze de sterke, eigenzinnige vrouw Aphra Behn (1640-1689), die een van de eerste onafhankelijke free-thinking schrijvers, toneelmakers en poëten was uit de Britse literatuur.

Gasten: Noorse saxofonist Karl Seglem & Red Limo String Quartet
Angelique leerde de Noorse saxofonist en geithornist Karl Seglem in 2012 kennen na een reportage over jazzfestivals in Noorwegen. Ze onderhielden contact. Hij speelde twee stukken mee op haar digitale EP ‘Late Bloomer’ (2015) en tijdens een ontmoeting in Berlijn in 2016 ontstond het fundament voor Senses, het nummer waarop de Noor nu meespeelt. Ook is hij te horen in Never Alone. Seglem en Aphranova willen in de toekomst samen het podium delen.  
Tony Hoyting had al eerder gearrangeerd voor het bekende Red Limo String Quartet. Dit hechte viertal is bekend van acts als Kyteman en Wende Snijders en tourde afgelopen zomer de wereld rond met Eddie Vedder (Pearl Jam). Ze zijn te horen op drie stukken. 
 
Live & airplay
In 2015 verscheen de digitale debuut-ep, ‘Late Bloomer’ (Challenge Records), geproduceerd door toetsenist Alexander van Popta (Re:Freshed Orchestra, Sabrina Starke, Ntjam Rosie).
Niet elk bandje debuteert met een nationaal radio-optreden. Aphranova maakte haar debuut bij Eerst Jaap, (Radio6 Soul & Jazz), gevolgd door een optreden in de voormalige North Sea Jazz Club (Amsterdam).

In november 2016 verscheen de eerste single, Little Man en kreeg airplay op Radio 1 (o.a. Met het Oog op Morgen, Eric Corton), Radio 2, Soul & Jazz (CoLive!), Dutch Jazz -Sublime FM, RTV Drenthe, RTV Noord en diverse regionale zenders. Ze waren onder andere live te zien op: de Oosterpoort, Jazz in de Gracht Festival, Jazz Festival Delft, Eurooosonic, de Observant, Drents Bevrijdingsfestival, Het Preuvenement, Simplon, Theater de Nieuwe Kolk, Tellerlikker Festival en Drentsch Peil XL 2016.

Fotografie: Richard Lahuis Artwork: Jenna Janke