US Rails – Mile By Mile
Format: CD – Digital / Label: Blue Rose Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

US Rails is een prima voorbeeld van “Samen zijn we sterk en hebben we het gezellig!”. Hier hebben we namelijk een viertal Amerikaanse muzikanten uit Philadelphia, die allemaal een eigen carrière hebben en af en toe bij elkaar komen om een album op te nemen en te gaan toeren.

Ben Arnold (zang, piano, keyboards, akoestische gitaar), Scott Bricklin (zang, elektrische gitaar, bas, keyboards) en Tom Gillam (zang, slidegitaar, gitaar) hebben allemaal soloalbums op hun naam staan en Matt Muir (drums, zang) is weer op soloalbums van Ben Arnold, Tom Gillam, Chris Kasper en Joseph Parsons te vinden.

Gezamenlijk komen ze nu met hun vijfde album op de proppen. En wat hier opvalt is het feit dat de songs hier voorop staan. Songs met een een aanstekelijk powerpop geluid dat door de Americana vermengd is.

Zoals in het opgewekt swingende Take You Home met prima meerstemmige zang en sprankelend gitaarwerk. Qua geluid zit dit nummer ergens tussen the Eagles en Tom Petty in.
In het mid-tempo, fris pompende, Mile By Mile worden pittige riffs afgewisseld met hemelse koortjes en Tom Gillam’s zacht huilende slide. Het hoekig rockende Trash Truck doet door de schurende slide aan het werk van Joe Walsh denken met de schorre, haast Huey Lewis-achtige zang van Ben Arnold.
Huilende wind vormt het intro voor het vrij desolaat klinkende Water In The Well met een kermende slidegitaar en Eagles-achtige koortjes. What You Mean To Me is van de hand van Ben Arnold en is een tintelend Americana nummer met een licht Tom Petty randje.
In Hard Headed Woman ligt het Tom Petty gehalte door de zang van Scott Bricklin nog iets hoger. Easy On My Soul is een weemoedig zwevende ballad met zachte pianoklanken en een snerpende slide.
Ben Arnold’s Tombstones & Tumbleweeds is een fel riffend en pompend Americana popnummer. Aan See The Dream zit een rauw randje door de snerpende gitaar, vermengd met een Eagles-achtig geuid. Fooling Around klinkt door de smerige, haast Stones-achtige gitaarriffs, af en toe als “Tumbling Dice”.
Het lui deinende en uiteraard intieme Slow Dance sluit het album af.

Ook het vijfde album van dit collectief klinkt weer behoorlijk verslavend en aanstekelijk.

Ga ook eens op zoek naar de soloalbums van deze heren!

Tracklist:
01. Take You Home
02. Mile By Mile
03. Trash Truck
04. Water In The Well
05. What You Mean To Me
06. Hard Headed Woman
07. Easy On My Soul
08. Tombstones & Tumbleweeds
09. See The Dream
10. Fooling Around
11. Slow Dance

Website: Us Rails