Roomful Of Blues – In A Roomful Of Blues
Format: CD – Digital / Label: Alligator Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse band Roomful Of Blues mag gerust als een bluesinstituut beschouwd worden. De band bestaat al sinds 1967 en debuteerde in 1977 met het ‘Roomful Of Blues’ album. In hun ruim 50-jarige bestaan zijn ze nu toe aan album nummer 19 en dat is een album waarop de veelzijdigheid van deze band wederom bewezen wordt.

Uiteraard is er een hoofdrol weggelegd voor de magistrale blazerssectie, die bestaat uit Alek Razdan (baritonsaxofoon, tenorsaxofoon), Rich Lataille (tenorsaxofoon, altsaxofoon) en Carl “Geerz” Gerhard (trompet).
Maar vlak de overige bandleden ook niet uit! Zanger Phil Pemberton is een zeer soulvolle zanger, Rusty Scott een soepel swingende toetsenist en bandleider Chris Vachon ontpopt zich tot een begenadigd bluesgitarist. En de ritmesectie, John Turner (bas) en Chris Anzalone (drums) swingt onverstoorbaar door.

Er wordt gelijk volop swingend geopend met What Can You Do, een nummer dat door Don Robey geschreven is. Robey is o.a. verantwoordelijk voor nummers van Bobby Bland en O.V. Wright. Roomful Of Blues klinkt hier oh zo vertrouwd swingend met haar krachtig pompende blazers.
In A Roomful Of Blues is een lome soulvolle shuffle waarin het luie Stax geluid van the Staple Singers terug te horen is, met prima snerpend gitaarwerk van Chris Vachon.
De veelzijdigheid van de band wordt aangetoond met de pompende boogie Watch Your Back met een flinke rockabilly injectie door het twangende gitaarspel. Een aantal keer gaat Roomful Of Blues op de jazz toer. Zoals in de fraaie rokerige jazzballad She Quit Me Again met uitstekende bluesy zang van Phil Pemberton, jazzy pianospel van Rusty Scott en zacht deinende blazers.
Ook She’s Too Much is jazzy maar dan op een swingjazz manier, in de beste Louis Jordan traditie in een energiek bonkend nummer. In het door Gary Cummings geschreven Have You Heard worden de Bo Diddley beat en zydeco gemengd tot een lekker pompend nummer met gast Dick Reed op de accordeon.
Vervolgens gaat de band met het fel rockende We’d Have A Love Sublime op de Fabulous Thunderbirds toer. Ook voor het lome funky New Orleans geluid draait de band haar hand niet om blijkens Let The Sleeping Dog Lie met priemend gitaarwerk.
Zowel de cover van het Doc Pomus nummer Too Much Boogie als de afsluiter I Can’t Wait tonen aan dat Roomful Of Blues een geolied swingende rhythm & blues bigband is.

Dit album is het zoveelste bewijs van de magistrale blueskwaliteiten van Roomful Of Blues!

Tracklist:
01. What Can You Do
02. You Move Me
03. In A Roomful Of Blues
04. Phone Zombies
05. Watch Your Back
06. She Quit Me Again
07. She’s Too Much
08. Have You Heard
09. We’d Have A Love Sublime
10. Carcinoma Blues
11. Too Much Boogie
12. Let The Sleeping Dog Lie
13. I Can’t Wait

Website: Roomful Of Blues