Laughing Stock – Vultures, Bats & Reptiles
Format: CD single / Label: Apollon Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het Apollon label staat altijd garant voor prima progrock. Ook dit keer weer want nu heeft het label een single van het Noorse trio Laughing Stock uitgebracht. Een trio, dat vernoemd is naar een Talk Talk album en dat in eerste instantie hevig beinvloed was door 80’s wave bands als Tears For Fears en XTC. Van die invloeden is op deze single niets terug te vinden. Progrock des te meer!

Havard Enge (zang, keyboards, fluit), Jan Erik Kirkevold Nilsen (zang, gitaar) en Jan Mikael Sorensen (zang, gitaar, bas, drums, keyboards) hebben een muzikaal verleden in bands als Curtwigs, Again And Again en Gate 9.

Hun single Vultures, Bats & Reptiles, toont aan dat we hier met een zeer avontuurlijke progrockband te maken hebben. Het nummer komt trouwens van hun debuutalbum ‘The Island’ uit 2018. Daarna werd het album ‘Sunrise’ in 2019 uitgebracht.

Vultures, Bats & Reptiles opent donker en dreigend met voicesamples en schurende gitaargeluiden. De sfeer blijft donker als er een broeierige voortslepende melodie wordt ingezet met rauw schurend gitaarwerk. Langzamerhand kruipt er dan een symfonisch prog geluid binnen, dat het nummer overneemt met vroege King Crimson invloeden met prima meerstemmige zang, sprankelende akoestische gitaar en zwevende mellotron.
Vervolgens wordt er dan weer krachtig log gerockt waarbij de zwevende passages niet ontbreken. Het nummer eindigt uiteindelijk op een intieme wijze.

Het is knap als je het als band voor elkaar weet te krijgen dat je in een bijna elf minuten durend nummer allerlei muzikale wendingen weet aan te brengen en toch de aandacht van de luisteraar weet vast te houden.

Dat lukt alleen de echt getalenteerde progrock bands en daar hoort Laughing Stock zeer zeker bij!

Tracklist:
01. Vultures, Bats & Reptiles

Website: Laughing Stock