The Muggs – Slave To Sound Volume 5
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Cadieux Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Veelzijdigheid kan in sommige gevallen zeer lekker uitpakken. Zoals in het geval van het zevende album van de band the Muggs. Een band uit Detroit, die in 2000 werd opgericht en die momenteel bestaat uit Danny Muggs (a.k.a. Danny Methric) (zang, gitaar), Tony Muggs (a.k.a. Tony De Nardo) (bas) en Todd Glass (drums).

Met ogenschijnlijk gemak mengen zij een punkrock geluid met invloeden uit de powerpop, classic rock, blues en psychedelica.

De opener van het album, Slave To Sound, is een hoekig riffend nummer met bluesy gitaarwerk en een Green Day-achtig punkrock geluid waarin ook nog eens het geluid van Led Zeppelin te horen is.
Gator heeft dezelfde muzikale mengsmering en is een zeer aanstekelijk nummer met fel vlammend gitaarwerk. Na een folky akoestisch intro opent Occupied Blues, een loom psychedelisch nummer met een licht Cheap Trick randje.
In het log dreunende Patent Pending wordt een powerpop geluid a la the Romantics vermengd met de energie van de punkrock. De blues komt aan bod in het romige After The Ending, dat door zijn dromerige gitaarwerk herinneringen aan Peter Green’s Fleetwood Mac naar boven brengt.
De funky drums van Todd Glass openen het gruizig groovende Eye To Eye. Een nummer met logge, haast Led Zeppelin-achtige riffs en psychedelisch vervormde zang.
Dan gaat de band verrassend genoeg ineens over op een “Grease”-achtig gelikt nummer, Magnet And Steel. Een nummer waarin het zoete geluid van the Rubinoos terug te horen is. Dit nummer is overigens een cover van een Walter Egan nummer, een artiest die in het verleden connecties had met Fleetwood Mac (de Nicks/Buckingham versie).
Ook Son And Daughter is een cover en wel van Queen’s eerste album. Bij the Muggs klinkt dit nummer als een traag riffend nummer, dat een stuk rauwer klinkt en waarin ook Queen-achtige koortjes te vinden zijn.
Dan iets totaal anders. The Boogens is namelijk een soort hoorspel, vol TV-samples en met de voice actors Aphrodite Nikolowski en Ron “Uncle Bunky” Devos. Zij zorgen voor een spookachtig Star Trek-achtig hoorspel, dat bijna 5 minuten duurt waarna er nog even ge-spacerockt wordt. Dit nummer krijgt in The Boogens (alternate edit) nog een vervolg in een soundtrack-achtige versie.
In Breaking My Own klinken the Muggs ineens als the Black Crowes met lekker smerige huilende gitaren.

Je verveelt je echt geen moment op dit prima album van the Muggs. Een zeer aanstekelijk album!

Tracklist:
01. Slave To Sound
02. Gator
03. Occupied Blues
04. Patent Pending
05. After The Ending
06. Eye To Eye
07. Magnet And Steel
08. Son And Daughter
09. The Boogens
10. Breaking My Own
11. The Boogens (alternate edit)

Website: The Muggs