Malcolm Strachan – About Time
Format: CD – LP – Digital / Label: Haggis Records
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

GENRE: soul-jazz / groove.

Dat staat genoemd als omschrijving van de muziek die te horen is op About Time’, het eerste album van de Schotse trompettist Malcolm Strachan. Die omschrijving slaat de spijker op de kop.

Maar er is nog wel wat meer over ‘About Time’ te melden. De titel, bijvoorbeeld, klopt ook als een bus. Strachan is al meer dan 20 jaar (!) een gewaardeerd en alom gerespecteerd  (sessie)muzikant. Hij heeft gewerkt en getourd met grootheden als Mark Ronson, Amy Winehouse, Jamiroquai, Martha Reeves & The Vandellas en Blue Note Records saxofoonlegende Lou Donaldson.

Daarnaast is hij bandleider van de Schotse funk/jazzband The Haggis Horns, waarvan een aantal muzikanten meespeelt op ‘About Time’. Maar een eigen album, dat was er nog niet van gekomen. Nu gelukkig wél.

De foto op de cover ademt de sfeer van jazz in de Jaren ‘60  en’70 en is tamelijk old skool; en dus passend. De sound ook. Scherpe en creatieve arrangementen, perfect samenspel en vooral de al eerder genoemde groove.

De nummers op ‘About Time’ zijn allemaal van de hand van Strachan en ademen de voor Blue Note in vroeger Jaren zo kemerkende klank van akoestische jazz. Invloeden: Latin, baritonsax gestuurde riffs, prominente piano, fraaie, ingetogen ballades. En natuurlijk heerlijke solo’s van Strachan.  Gedegen vakmanschap, mooi om naar te luisteren; ook geschikt voor uw cocktailparty.

Het kwartet waarmee Strachan zijn debuutalbum gemaakt heeft bestaat uit Strachan zelf op trompet en flugel, George Cooper (piano), Erroll Rollins (drums) en Courtny Tomas (double bass).
Gastmuzikanten zijn Atholl Ransome (tenor sax), Rob Mitchell (bariton sax) en Danny Barley op trombone. De strijkers komen voor rekening van Richard Curran en Karl Vanden Bossche (Incognito/Robert Palmer/Joss Stone/Sade/Blur) is verantwoordelijk voor de prominent aanwezige percussie.

Ondanks het feit dat Strachan thuis opgroeide met de ‘klassieke’ jazz van Art Blakey en Dizzy Gillespie, lag Strachan’s hart in het begin van zijn  muzikale carriere tóch  voornamelijk bij acid jazz, funk, soul en pop.
Maar nu, op About Time’, was het tijd terug te gaan naar de jazz die hij in zijn jonge Jaren thuis hoorde en waarmee het voor hem allemaal begon. Maar dan wel klinkend als muziek van nu: puik opgenomen, strak en scherp gespeeld, zonder dat de groove geweld wordt aangedaan.

Heerlijk voor als we weer naar buiten mogen, ‘s avonds op het terras kunnen zitten en soepel kunnen swingen in een prettige, relaxte club. Als het weer zo ver is kunnen we verzuchten: “About Time!” Tot die tijd is er gelukkig About Time’ van Malcolm Strachan.

Tracks:
01. Take Me To The Clouds
02. Mitchell’s Landing
03. Better Late Than Never
04. Just The Thought Of You
05. Time For A Change
06. I Know Where I’m Going
07. Aline
08. Uncle Bobby’s Last Orders
09. Where Did You Go?

Website: Malcolm Strachan