Ronnie Earl & The Broadcasters – Rise Up
Format: CD – Digital / Label: Stony Plain Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse bluesgitarist Ronnie Earl wordt als Ronald Horvath op 10 maart 1953 geboren in New York. Tijdens zijn studie aan de Universiteit van Boston wordt zijn interesse gewekt voor de blues. Hij gaat zelf musiceren en neemt in die tijd zijn artiestennaam Earl aan. Deze naam is ontleend aan zijn grote voorbeeld, bluesgitarist Earl Hooker.

Earl is medeoprichter van Sugar Ray & The Bluetones en is hij van 1979 tot 1987 lid van Roomful of Blues. Daarna gaat hij op de solotoer en in 1988 formeert hij zijn eigen band The Broadcasters. Hij wint meerdere prijzen waaronder The Blues Music Award voor beste gitarist in 1997, 1999, 2014 en 2018.

Op 11 september jl. verscheen er weer een nieuw album van Ronnie Earl & The Broadcasters. Op Rise up, zijn drieëntwintigste, staan vijftien songs over o.a. actuele gebeurtenissen in 2020. De meeste songs zijn opgenomen in zijn woonkamer, maar er staan ook een aantal live-opnames op. De woonkameropnames werden gemaakt toen Earl van een rugoperatie herstellende was en nog net voordat de COVID-19 pandemie uitbrak. De liveopnamen zijn van een optreden in Daryl’s House Club in New York in januari 2019.

Het openingsnummer I Shall Not Be Moved is een instrumental met alleen Earl op zijn akoestische gitaar. Het nummer is nauw verbonden met de Civil Rights Movement.
Higher Love is een swingende live jazzy shuffle met uitbundige zang van Diane Blue. De slowblues Blues For George Floyd, met bijtend en woedend gitaarspel en schitterend orgelspel, gaat over de brute moord op een ongewapende burger in Minneapolis op 25 mei 2020.
You Don’t Know What Love Is, is een cover van Fenton Robinson met de soulvolle zang van Diane Blue en waarvoor het publiek in Daryl’s House Club terecht applaudisseert.
Ook live is de ruim tien minuten durende schitterende instrumentale ode die Earl met zijn gitaar brengt aan zijn onlangs overleden vriend en collega-gitarist Lucky Peterson. Na de uitbundige zang van Blue in de shuffle Big Town Playboy trakteert Earl het publiek in Albert’s Stomp weer op spetterend gitaarwerk en kan Limina met zijn orgelsolo’s niet achterblijven.
In de slowblues In the Dark antwoordt Earl met zijn gitaar als het ware steeds op de intense zang van Blue. Indringend is Earl’s gitaarwerk in All Your Love, de ruim acht minuten durende slowblues met een mooie orgelsolo.
Opzwepend zijn de zang en strak ingetogen de gitaarlicks in de gospelblues Lord Protect My Child, een cover van Bob Dylan. Dave Limina mag zich helemaal uitleven in de swingende pianoboogie Mess Around.
Spetterend gitaarwerk is te horen in Talking to Mr. Bromberg. Het nummer Black Lives Matter is ook een zeer actueel onderwerp. Uitbundig is hier weer de zang, de pianoklanken zijn flonkerend, en het gitaarwerk doet soms denken aan John Lee Hooker.
Earl treurt in dit nummer ‘pratend’ over degenen die we hebben verloren. Limina oogst daarna applaus met zijn swingende versie van Jimmy Smith’s Blues for J.
Het slotnummer Navojo Blues is een slowblues met als thema de wijze waarop de regering van de VS de inheemse volkeren behandelt.

 Conclusie:
‘Rise Up’ is in alle opzichten een topalbum.

Tracks:
01. I Shall Not Be Moved
02. Higher Love
03. Blues for George Floyd
04. You Don’t Know What Love Is
05. Blues for Lucky Peterson
06. Big Town Playboy
07. Albert’s Stomp
08. In the Dark
09. All Your Love
10. Lord Protect My Child
11. Mess Around
12. Talking to Mr. Bromberg
13. Black Lives Matter
14. Blues for J.
15. Navajo Blues

Line-up
Ronnie Earl –gitaar
Dave Limina – piano, orgel
Paul Kochanski – bas
Forrest Padgett – drums
Diane Blue – zang

Website: Ronnie Earl