Johnny & the Mongrels – Creole Skies
Format: CD – Digital / Label: Synesthesia Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Naar mijn weten hebben we hier te maken met het debuutalbum van de band Johnny & the Mongrels. Een band uit Fort Collins, Colorado, geformeerd rond zanger Johnny Ryan en verder bestaand uit Jeff Bostic (zang, bas), Scott Sharrard (gitaar, ex-Gregg Allman Band), Bill McKay (keyboards, ex-Derek Trucks Band), Eddie Christmas (drums, o.a. bekend van zijn werk met Jon Cleary), Erica Brown (backing vocals), Erin Callahan (backing vocals) en Penny Lane (backing vocals).

Het geluid van deze band is behoorlijk soulvol met een flinke scheut broeierige funk.

Dat is te horen in de opener Louisiana Girl. Een machtig vet funky nummer met overduidelijke New Orleans invloeden. Een nummer, dat het “swamp water” zeker door je aderen laat lopen.
In de soulballad Drinking With Angels valt de ontzettend soulvolle zang op. Een nummer met “I’ve Got Dreams To Remember” kwaliteitien en een prachtig huilende pedal steel van gast Marty Rifkin. Die is ook te gast in de ballad Shallow Grave, dat soulvol op een Black Crowes manier klinkt.
Dan is het tijd voor het rauw bonkende Mama Said, compleet met een priemende sologitaar en een meebrulbaar refrein. “Mama said sing loud, sing proud”! De blues komt aan bod in de ontspannen shuffle True Life met vurig B.B. King-achtig gitaarwerk.
In de felle snijdende rocker Saturday Night In Oak Grove Louisiana zit een behoorlijk “Move Over” Janis Joplin” gehalte. De pedal steel van Marty Rifkin duikt weer op in de diepe soulballad Hard Way, gevolgfd door de gemoedelijk swingende cajun van Music Man, met gast Roddie Romero op de squeeze box.
Johnny & the Mongrels eindigen dit uiterst prettige album lui groovend met Just Keep Walking waarin een Little Feat groove gekoppeld is aan een Allman Brothers-achtig gitaargeluid.

Johnny & the Mongrels debuteren met dit album op een zeer soulvolle swingende wijze!

Tracklist:
01. Louisiana Girl
02. Drinking With Angels
03. Shallow Grave
04. Mama Said
05. True Life
06. Creole Skies
07. Saturday Night In Oak Grove Louisiana
08. Hard Way
09. Music Man
10. Just Keep Walking

Website: Johnny & the Mongrels