Ben Kunder – Searching For The Stranger
Format: CD – Digital / Label: Comino Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

“De ontbrekende schakel tussen David Crosby en Christopher Cross” is naar mijn bescheiden mening een prima omschrijving voor het geluid van singer-songwriter/multi-instrumentalist Ben Kunder uit Toronto, Canada.

photo by Vanessa Heins

Zijn derde album (de opvolger van Better Human’ uit 2018) bevat namelijk zowel het intieme geluid van Crosby’s solowerk als het verzorgde, melodieuze poppy geluid van Christopher Cross.

Met de hulp van Carleigh Aikins (zang), Loel Campbell (drums, van de band Wintersleep), Anthony Carone (keyboards, van de band Arkells), Aaron Goldstein (producer, pedal steel, gitaar, bas, drums), Chris Stringer (producer, gitaar, bas, keyboards) en Joshua Van Tassel (drums) heeft Ben een album afgeleverd, dat voor het grootste gedeelte vol staat met prachtige melodieuze ballads.

Zoals het intieme Stranger, warm deinend met een zonnige harmonica en een geluid dat zeer zeker in het Christopher Cross hokje thuishoort. Berlin mengt loepzuivere meerstemmige zang met stevige gitaarriffs en een melancholiek geluid dat aan de vroege David Crosby doet denken.
Ghost werd samen geschreven met Maia Davies en is een pianoballad, die zeer teer en intiem klinkt. Dat tedere geluid keert ook terug in de akoestische ballad Year met fluweelzachte zang, die zelfs aan de ballads van Colin Blunstone doet denken.
In het zeer aangename ontspannen mid-tempo Breakers wordt een Crosby achtige sfeer vermengd met een Cristopher-Cross achtig geluid. Dat Cross geluid is ook zeer zeker aanwezig in de pianoballad Lunenburg, dat een vrij hoog “Sailing” gehalte heeft.
Dan volgen er twee nummers waarin het geluid van David Crosby onmiskenbaar aanwezig is, de akoestische ballad Seul en de zwevende ballad Colours, waarin Ben ons oproept om (in tegenstelling tot Crosby’s “Almost Cut My Hair”) ons haar wél af te knippen.
Na de broeierige zachte maar krachtige melodieuze tornado ballad Tornado sluit Ben zijn album af met de melancholieke pianoballad Spring.

Ik heb maar één advies voor de lezers van deze site. Koop dit album, leun achterover en geniet met volle teugen!

Tracklist:
01. Berlin
02. Stranger
03. Ghost
04. Year
05. Breakers
06. Lunenburg
07. Seul
08. Colours
09. Tornado
10. Spring

Website: Ben Kunder