Roger Waters – Us + Them
Format: CD – LP – Blu-ray / Label: Sony Legacy
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Pink Floyd Grootheid klinkt als een klok! Maar is dat alles?

In de wereld van sociale distantie, mondmasker en anderhalve meter zou je haast vergeten dat er een tijd ervoor was. Toen we in volle stadions nog schouder aan schouder stonden. Om bijvoorbeeld een show van Roger Waters te zien. Zijn ‘Us + Them’ Tournee van 2017/2018 bezocht ook onze hoofdstad waar deze opnames werden gemaakt. Naast de versies met enkel de opnames uit het concert is er ook een versie te koop met de volledige concertfilm. Deze recensie is gebaseerd op de 2-cd versie.

De tournee werd aangekondigd als een cocktail van Pink Floyd nummers en solowerk van Waters. De man omschreef het zelf als een combi van 75 en 25 procent. Waarbij hij natuurlijk ook weet dat waarschijnlijk 95 procent van het publiek alleen komt voor het werk van de band die hij ooit verliet. Als een alternatief voor een gewone verzamelaar is dit live album ook te gebruiken, alle ‘hits’ komen aan bod.

Het grootste, theatrale karakter van de liedjes barst zo ongeveer uit het album. Alles tussen woede, venijn, verlangen en sterfelijkheid komt aan bod.
Waar nodig is de muziek hard en swingend, verstild of wat psychedelisch. Een gevarieerd palet aan stijlen waaruit blijkt dat muzikaal wel snor zit bij Waters en zijn begeleidingsband. De plaat klinkt goed maar toch beklijft na afloop het gevoel wat bekocht te zijn.
Immers gebeurt er niets nieuws of verrassends. Dezelfde Pink Floyd liedjes die te vinden zijn op evenveel andere live albums of verzamelaars. Misschien is ‘Us + Them’ nog het meest interessant voor de luisteraar die bij het concert aanwezig was en nu kan terugdenken aan die (waarschijnlijk) gedenkwaardige avond.

Anderzijds irriteert de toenemende mate waarop Waters zijn podium gebruikt om zijn politieke ideeën te uiten. Je hoeft geen fan te zijn van de huidige Amerikaanse president maar hoe dan ook de man is wel democratisch verkozen. De man uitmaken voor ‘Pig’ voelt als makkelijke scoringsdrift.
Of moeten we langs die lijn ook de albumtitel anders interpreteren: alsof de zanger wil zeggen ‘Ik en mijn luisteraars samen tegen wereld’. Nou nee, dankjewel Meneer Waters.     

Tracks:
CD 1
01. Intro
02. Speak To Me
03. Breathe
04. One of These Days
05. Time
06. Breathe (Reprise)
07. The Great Gig in the Sky
08. Welcome to the Machine
09. Déjà Vu
10. The Last Refugee
11. Picture That
12. Wish You Were Here
13. The Happiest Days of Our Lives
14. Another Brick in the Wall Part 2
15. Another Brick in the Wall Part 3

CD 2
01.Dogs
02. Pigs (Three Different Ones)
03. Money
04. Us & Them
05. Brain Damage
06. Eclipse
07. The Last Refugee (Reprise)
08. Déjà Vu (Reprise)

Website: Roger Waters