Recensie: Roach Thompson – Roach Thompson

 

Roach Thompson - Roach Thompson

Roach Thompson – Roach Thompson
Format: CD / Label: Lyra Productions
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Heerlijke ontspannen soulblues

Ik heb even moeten zoeken om enige informatie over Roach Thompson te kunnen vinden. Uiteindelijk blijkt het om zanger-gitarist Roach Thompson uit Brunswick, Georgia, te gaan. Hij is al sinds de 60’s bezig en zat in the Kinfolks en later in the Notorious Miami Band en Miami.

In 1974 bracht hij een solosingle uit, You Can’t Hinder Me, en veel later nog albums met zijn the Roach Thompson Blues Band.

Dit ‘Roach Thompson’ album stamt oorspronkelijk uit 1997 en werd destijds op het Small label uitgebracht. Nu is het dus opnieuw uitgebracht. Enige informatie over de muzikanten op het album ontbreekt jammer genoeg.

Maar gelukkig hebben we de muziek nog…. Het betreft hier namelijk een heerlijk soulbluesalbum, dat zeer ontspannen je gehoorgangen binnen grooved.

Dat begint al gelijk in de opener Baby Don’t Love Me No More. Een zeer soulvolle blues met een dynamische blazerssectie, soulvolle zang en een brullende gitaarsolo.

Vervolgens is het de beurt aan het Robert Cray-achtige Cat Woman met een intiem soulvol bluesgeluid. Roach kan ook behoorlijk bijtend klinken blijkens het venijnig snerpende Hurricane Took My Home. Zijn gitaar blijft bijten in de luchtig swingende instrumental Shit House Rep.

In de heerlijk luie shuffle Witch Bird duikt een Hendrix-achtig geluid op via het schroeiende gitaargeluid van Roach.

In de cover van J.B. Lenoir’s Mama Talk To Your Daughter blijkt de rauwheid van het origineel in een soulvolle vorm gegoten te zijn met een losjes rockend geluid.

Het ontspannen geluid blijft tot aan het eind van het album aanhouden bijvoorbeeld in het losjes funkende Tried To Win Your Love en I Can’t Help Myself waarin een hard schroeiende slidegitaar opduikt.

Ik ben blij dat ik Roach Thompson ontdekt heb en kennis heb mogen maken met zijn heerlijke ontspannen soulblues.

Tracklist:
01. Baby Don’t Love Me No More
02. Cat Woman
03. Hurricane Took My Home
04. Shit House Rep
05. When I Found You
06. Witch Bird
07. Mama Talk To Your Daughter
08. Tried To Win Your Love
09. Forever Man
10. Classy Chassis
11. I Can’t Help Myself