Recensie: Tony Sarno And The Screamin’ Blue Demons – It’s A Blues Thing Too (Muscle Soals Edition)

 

Tony Sarno And The Screamin’ Blue Demons – It’s A Blues Thing Too
Format: CD / Label: Marconi Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een uitstekend bluesalbum

Je hebt van die albums, die je gelijk, na beluistering, een heerlijk gevoel geven. En het vijfde album van Tony Sarno is zo’n album.

Een album waarop broeierig rockende bluesrock samengaat met soulvolle blues.

Tony Sarno uit San Juan, Puerto Rico, was na al zijn solowerk ook lid van bands als Felix Cavaliere’s Rascals, David Clayton-Thomas’ Blood Sweat & Tears en the Peter Tork Project.

Zijn nieuwe album kan gezien worden als het vervolg op het album ‘It’s A Blues Thing’ uit 1995, dat hij samen met zijn Screamin’ Blue Demons opnam.

Het nieuwe album werd opgenomen in de legendarische Muscle Shoals Studios met de al even legendarische Muscle Shoals muzikanten Clayton Ivey (keyboards), David Hood (bas) en Ed Greene (drums) plus the Harris Brothers Horn Section, Deric Dyer (saxofoon), Vicki Hampton (backing vocals), Holly Steele (backing vocals) en prodcuer Mark Maynard.

Geopend wordt met een cover van het Frankie Miller nummer Heartbreak Radio, dat in een gruizig riffende versie wordt gestoken met Tony’s splijtend harde gitaar en de scheursax van Deric Dyer.

No No Baby No (No No Henrietta) is een hoekig groovend feel good nummer met een zeer soulvol geluid door de blazers. Een nummer dat in de catalogus van Delbert McClinton zou passen.

Funky Bourbon St. doet zijn titel alle eer aan. Een broeierig groovende instrumental met een Meters geluid door het pompende orgel van Clayton Ivey en de snijdende funky gitaar van Tony. Het soulgeluid komt flink aan bod in het loom zwevende Don’t Hold That Against Me en Real World waarin Tony als Curtis Mayfield klinkt.

Bob Dylan’s Meet Me In The Morning is een haast swampy klinkende cover waarin Tony’s gitaar een schroeiend geluid heeft. Chief Joseph is een donker bonkende instrumental met wederom het prachtig sfeervolle orgel van Clayton Ivey in een belangrijke rol.

Het album wordt op prachtige wijze afgesloten met de schitterende slowblues It’s A Blues Thing Too met Tony’s glorieus priemende gitaar in de hoofdrol.

Het nieuwe album van Tony Sarno voldoet aan alle eisen, die nodig zijn om een album het predikaat “uitstekend bluesalbum” te geven!

Tracklist:
01. Heartbreak Radio
02. No No Baby No (No No Henrietta)
03. Funky Bourbon St.
04. The Sun Is Shining
05. Keep On
06. Don’t Hold That Against Me
07. Real World
08. Meet Me In The Morning
09. Chief Joseph
10. It’s A Blues Thing Too