Recensie: Maggie Bell – Let Us Break Bread Together

 

Maggie Bell - Let Us Break Bread Together

Maggie Bell – Let Us Break Bread Together
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Sonorous Entertainment
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters

Voor de fans van gospelmuziek

De Schotse zangeres Maggie Bell kennen we nog van de Schotse band Stone The Crows, die eind 60er en begin 70er jaren furore maakte met fraaie bluesrock. Die band werd gedragen door de rauwe bluesvocals van Maggie Bell, destijds ook wel de Britse Janis Joplin genoemd.

Stone The Crows viel in 1972 uitelkaar na de tragische dood van gitarist Leslie Harvey, door elektrocutie tijdens een optreden stierf. Daarna ging Maggie Bell solo en maakte met ‘Queen Of The Night’ (1974) en ‘Suicide Sal’ (1975) twee aardige soloalbums, maar het grote succes bleef uit en Maggie Bell raakte in de vergetelheid.

Van 1986 tot 2006 woonde ze in Nederland, maar muzikaal kwam ze pas weer in the picture toen ze zich, terug in het Verenigd Koninkrijk, aansloot bij het British Blues Quintet met keyboardist Zoot Money, gitaris Miller anderson, bassist Colin Hodgkinson (o.a. ex-Savoy Brown) en drummer Colin Allen (ex-Stone The Crows). Van 2015 tot 2019 zong ze als gastvocaliste in The Hamburg Blues Band, een Duitse band, die voornamelijk in Duitsland actief is.

Maar nu ligt er dan een nieuw soloalbum van Maggie Bell en dat is toch wel verrassend  geen bluesalbum, want Maggie Bell is op haar oude dag (ze is inmiddels 76 jaar) into God gegaan en dat zullen we weten ook.

‘Let Us Break Bread Together’ is een gospelalbum, waar Maggie Bell ons in alle negen nummers de liefde voor God toezingt. Het album klinkt als een 60er jaren gospel/soul album, waarin de muziek wordt gedomineerd door heavy pianospel en de stem wat naar achteren is gemixed. Geheel in de gospeltraditie ontbreekt op verschillende nummers het achtergrondkoor niet.

Het album is zowel tekstueel (in vrijwel elke titel duikt de naam van God/Jesus/Lord op) als muzikaal behoorlijk eenvormig. Het is voornamelijk gospelmuziek met kleine uitstapjes naar jazz, ragtime en soul. Neemt niet weg dat Maggie Bell nog altijd een geweldige zangeres is, al heeft haar stem logischerwijs enigszins aan kracht ingeboet.

Voor de fans van gospelmuziek is ‘Let Us Break Bread Together’ ongetwijfeld een fraai album van een zangeres die met haar doorleefde stem heel geloofwaardig overkomt.  

Tracklist:
01. Let Us Break Bread Together
02. Well Done
03. I Found Jesus
04. Lord Today
05. I Surrender Al
06. Hold The Light
07. It Was God
08. Walk With Me Lord
09. If You Pray

Website: http://www.maggiebell.co.uk/