Who Are You: Gerritsen & Van Dijk

 

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Het album ‘Gerritsen & Van Dijk’ wordt gezien als het enige geslaagde uitstapje van een Golden Earring lid

Rinus Gerritsen, uiteraard bekend als bassist van Golden Earring, ging een samenwerking aan met Michel van Dijk, die gezien wordt als de beste rockzanger van Nederland. Het is haast ondoenlijk om alle bands te noemen waarbij Michel de zanger was. Toch doe ik een poging:

The Minds, The Mads, James Mean, Les Baroques, Ekseption, Brainbox, Alquin, Blues Power, Ravage. The Michel Van Dijk Band, Klaassen & Van Dijk, Lone Project en de Pioniers van de Nederopop van Johan Derksen.

Uit deze opsomming blijkt hoe veelzijdig Michel is. Moeiteloos switchte hij van pop naar bluesrock en progressieve rock.

In 1979 namen Gerritsen en van Dijk het album ‘Gerritsen & Van Dijk’ op, dat ook in de USA werd uitgebract onder de naam ‘Garrison & Van Dyke’ (!). Ook dook de naam the GVD Band wel eens op….

De muziek op het album is het beste te omschrijven als op Amerikaanse leest geschoeide grote stadsrock, dus energiek maar ook enigszins gepolijst. Het duo liet zich op het album omringen door een aantal topmuzikanten.

Drummer Shell Schellekens is bekend als lid van bands als Big Wheel, Brainbox, Drama, Fontessa, the Rainbow Train en the Rest.

Ook Herman Brood (en later Vitesse en Radios lid) gitarist Dany Lademacher is op een tweetal nummers te horen, Op Cruiser en Hard Bargain.

De Nederlandse blueslegend, gitarist Eelco Gelling is uiteraard het meest bekend als lid van Cuby & the Blizzards maar ook van Golden Earring en Red White ‘N Blue. Hij is op Rock And Roll Beast, (de single van het album), City Sunset, I Can’t Understand It en Can’t Make It Alone Tonight te horen.

Percussionsit Koko Kauwsolea is een mij onbekende muzikant.

Het album bracht het tot nummer 32 in de LP Top 50 en de single Rock ‘n’ Roll Beast flopte hopeloos.

Het is jammer dat er door het uitblijven van commercieel succes geen vervolg op dit duo project kwam, Maar wat niet is kan wellicht nog komen?