Richard Thompson – Bloody Noses
Format: CD (EP) – Digital / Label: Beeswing Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Richard Thompson is een monument uit de Britse folkrock wereld. Door zijn avonturen met Fairport Convention en samen met zijn toenmalige vrouw Linda Thompson maar zeer zeker ook door zijn onnoemelijk vele soloalbums. Ooit zat Richard (in de 60’s) zelfs met de latere Strangler Hugh Cornwell in de band Emil & the Detectives!

Richard Thompson is een zeer veelzijdige muzikant, die zijn folkrock altijd vermengt met invloeden uit de rock, wereldmuziek en blues. Daarnaast wordt hij ook geroemd om zijn uitstekende gitaarspel.

Deze EP werd door Richard gedurende de recente lockdown opgenomen. Hij bespeelt alle instrumenten, slechts bijgestaan door de warme tweede stem van zijn huidige partner Zara Phillips.

Het merendeel van de zes nummers op de EP is akoestisch. Zoals het intieme As Soon As You Hear The Bell met Richard’s warme, gruizige stemgeluid en zijn sprankelende gitaar. Dit is typisch zo’n voorbeeld van een song, die ook akoestisch fier overeind blijft staan!
I
f I Could Live Again is een enigszins beklemmend, bluesy nummer met prima priemende akoestische gitaar. Vervolgens is She’s A Hard Girl To Know een uiterst breekbare, ietwat grimmige ballad.
Zara Phillips is met haar warme tweede stem te horen in de zacht deinende ballad Survivor. In het semi-akoestische The Fortress grijpt Richard terug naar het meer poppy geluid, dat hij in de 90’s had en in de afsluiter What’s Up With You? zijn vroege folky Led Zeppelin invloeden terug te horen.

Deze EP is het zoveelste bewijs van de kwaliteiten van Richard Thompson. En nu maar hopen dat er snel een nieuw album van hem uitkomt! Tot die tijd vermaak ik mij prima met deze EP!

Tracklist:
01. As Soon As You Hear The Bell
02. If I Could Live My Life Again
03. She’s A Hard Girl To Know
04. Survivor
05. The Fortress
06. What’s Up With You?

Website: Richard Thompson