Reely Jiggered – Tricky Terrain
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is augustus en nu al heb ik een album, dat hoog in mijn persoonlijke jaarlijst gaat eindigen. Ik heb het dan over het derde album van het Schotse trio Reely Jiggered.

Een trio dat bestaat uit Alison McNeil (zang, fiddle), Fiona McNeill (gitaar, bodhran, backing vocals) en Scott McLean (drums), op dit album bijgestaan door Stuart Taylor (keyboards) en Gregor McPhie (bas).

De muzikale hoofdmoot op dit album is folkmuziek, en dan met name Celtic Folk. Op een zeer ingenieuze wijze vermengd met elementen uit de worldmusic, funk, jazz en pop/rock.

Hun geluid is goed te horen in de openingstrack van het album, Walking Boots, dat opent met de dreunende drums van Scott McLean. Het nummer wordt gedragen door de krachtige, strijdlustige, stem van Alison McNeill, die soms over een opera achtige galm in haar stem beschikt. Een stuwende en sfeervolle mix van Celtic Folk en funky pop/rock.
Searching For You opent met kabbelend water, een donkere bas en krassende fiddle. En wederom met de kristalheldere powerstem van Alison in een energiek pompende folkpop nummer.
Het intro van het instrumentale Tricky Terrain bestaat uit aanzwellende synthesizerklanken en een donkere, melancholiek huilende fiddle. Het nummer ontwikkelt zich tot een steeds krachtiger wordende deiner met de fiddle in de hoofdrol. Uiteindelijk onstaat er een hoekige meebruller.
De weemoedige ballad Lost In Time heeft een goddelijk zwevend geluid waarin de krachtige zang van Alison uitstekend tot zijn recht komt. The Deil’s Awa is een eenergiek swingende cover van het Ewan MacColl nummer. In dit nummer worden authentieke folkgeluiden vermengd met frisse pop.
De ballad Ae Fond Kiss zou zo op een “Celtic Woman” verzamelaar geplaatst kunnen worden. Een intiem nummer met warme zang en sfeervolle fiddle.
Na het instrumentale piano-fiddle duet Sunset Over Gourock volgt nog een instrumental, Countdown. Een spetterend swingend nummer met een hoofdrol voor het magnifieke fiddlespel van Alison. I’m Not A Passenger, I’m Part Of The Landscape is een aanstekelijk stuwend folkpop nummer.
De afsluiter is het overbekend Auld Lang Syne. Een nummer dat gebaseerd is op een gedicht van de Schotse dichter Robert Burns. Het nummer krijgt een breekbare cover waarin Alison’s stem je tot tranen weet te roeren.

Dit weergaloze folkpop album gaat zeker op mijn jaarlijst voorkomen!

Tracklist:
01. Walking Boots
02. Searching For You
03. Tricky Terrain
04. Lost In Time
05. The Deil’s Awa
06. Ae Fond Kiss
07. Sunset Over Gourock
08. Countdown
09. I’m Not A Passenger, I’m Part Of The Landscape
10. Auld Lang Syne

Website: Reely Jiggered