Recensie: Reed Turchi – I’ve Chosen Love

 

Reed Turchi – I’ve Chosen Love
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Nine Mile Records
Release: 2021

Tekst: Bert van Kessel

Reed Turchi heeft in diverse functies zijn sporen verdiend in de muziekindustrie maar eerst en vooral is hij een veelzijdig zanger/gitarist, die enorm productief is. Dat bewijst hij deze maand door tegelijkertijd met dit album ook een tweede album uit te brengen: een ode aan de door hem zeer geliefde woestijn, getiteld ‘Creosote Flats’.

Als muzikant laat hij zich niet op een stijl of genre vastpinnen. Hij reist voortdurend door de zuidelijke staten van de USA en pikt overal wat op.

Zo valt dit album duidelijk uiteen in twee gedeelten, zeg maar een ouderwetse A-kant en B-kant. De eerste vier nummers hebben een Memphis Stax- sfeertje met een uitgebreide, gelaagde productie rondom het thema Love, gebaseerd op een uitspraak van Martin Luther King.

De vier tracks worden vrij zwaar aangezet; Reed heeft dan ook een gewichtige boodschap in deze barre tijden en probeert te troosten en te inspireren. Dat lukt hem het best via zijn puntig gitaarspel, waarin de geest van Steve Cropper nooit ver weg is.
De luchtige blazers en het  dartelend Booker T-achtig orgeltje van muze Heather Moulder geven de wat dramatische  nummers gelukkig wat opgewektheid.
De achtergrondzangeressen blijven helaas wat braaf en laten zich zelfs ondersteunen door een, godbetert, kinderkoor!

Het tweede kwartet tracks laat een heel ander geluid horen. Thuis opgenomen met wat bevriende Mississippi bluesmuzikanten laat hij zich inspireren door de Hill Country Blues van bijvoorbeeld Junior Kimbrough.

Hoewel vrij stevig en electrisch, creëren zij zeer zeker een losse backporch feel;lekker spontaan wat jammen met wat vrienden in de achtertuin. De link met het eerste blok is het orgeltje van Moulder dat de twee solo-gitaristen, naast Reed Turchi ook Ben Spacaro, subliem ondersteunt. Deze vier nummers zijn de perfecte soundtrack voor een broeierige zomeravond.

De tweedeling maakt wel dat er geen sprake is van een consistent album. Reed Turchi is eigenlijk in de valkuil van zijn veelzijdigheid getrapt, waardoor hij uiteindelijk op de proppen is gekomen met een wankel product, dat niet weet te overtuigen. Met name het tweede gedeelte toont potentie en had uitdieping verdiend.

Tracks:
01. Tell Somebody What Love Is
02. Don’t Let Love Slip Away
03. Keep on Keepin On
04. I’ve Chosen Love
05. Cicada Rhythm
06. All Night Long
07. Hot Dog of Innuendo
08. Goodnight Goodnight

Website: Reed Turchi