Recensie: Susanna Aleksandra – The Siren

 

Susanna Aleksandra – The Siren
Format: CD / Label: Eclipse Music – Xango Music Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Susanna Aleksandra is een zangeres, die oorspronkelijk uit Estland komt en die momenteel in Los Angeles verblijft. Zij houdt zich bezig met het soort jazzy popmuziek (of poppy jazz) waarmee Norah Jones zich ook bezighoudt.

Zeer intieme warme muziek dus met de sensuele, warme omfloerste stem van Susanna in de hoofdrol.

Maar ook haar band speelt een belangrijke rol. Joonas Tuuri (bas), Ville Pynssi (drums) en Joonas Haavista (piano, synthesizer) zorgen voor zowel warme jazz geluiden als licht groovende ritmes.

Het tweede album van Susanna Aleksandra opent zeer serene synthesizerklanken in The Siren waarna de warme stem van Susanna invalt. Een lekker intiem schuifelend jazznummer a la Norah Jones. Your Path is een sentimentele pianoballad, die meer de intieme popkant op trekt.

Clumsy is voorzien van een licht latin/bossa nova sausje waardoor een onweerstaanbaar swingend nummer ontstaat waarin Susanna soepel begint te scatten.
Blame It On My Youth is een traditional van Oscar Levant en Edward Heyman en klinkt hier als een statige en zeer zeker sensuele schuifelaar.

Percussionist Abdissa “Mamba” Assefa is te gast in het loom groovende Summer Came Early met een heerlijke diepe funky bas van Joonas Tuuri. The Love Song is een sprankelende pianoballad met een Bruce Hornsby-achtig geluid.

Het geluid van Steely Dan duikt op in de jazzy pop van Souls Of The Night door de ingenieuze breaks en tempi. Susanna en haar mannen toveren de traditionele Finse folkmelodie Ruusu Laakossa om tot een warm tintelend jazznummer.

En dit album kan niet beter eindigen dan met het zeer breekbare en intieme I Will, een duet van Susanna en pianist Joonas Haaviuto.

Dit nieuwe album van Susanna Aleksandra is betoverend mooi en intiem en zal bij de fans van Norah Jones zeer zeker in de smaak vallen.

Tracklist:
01. The Siren
02. Your Path
03. Clumsy
04. Blame It On My Youth
05. Summer Came Early
06. The Love Song
07. Souls Of The Night
08. Even Afters
09. Let’s Call It A Day
10. Ruusu Laaksossa
11. I Will

Website: Susanna Aleksandra