Recensie: Timo Kämäräinen – Blink And You Miss It

 

Timo Kämäräinen – Blink And You Miss It
Format: CD – white vinyl LP – Digital Label: Eclipse Music – Xango Music Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Timo Kämäräinen is een Finse gitarist, die in eigen land ook bekend is als lid van bands als Ismo Alanko en Olavi Uusivirta.  Een gitarist, die met gemak van blues naar jazz en geïmproviseerde muziek springt.

Zijn derde album is al improviserend tot stand gekomen. Timo bespeelt alle instrumenten op het album en dan vooral de akoestische gitaar. Het album werd gemixt door Tommi Vainilkinen.

Alle nummers zijn instrumentaal en qua stijl kom je bluesy muziek, neo-klassiek, world music, atmosferische muziek en zelfs lichte avant-garde jazz tegen.

Geopend wordt met Scarecrow, een nummer dat de fans van Leo Kottke of Ry Cooder zou kunnen aanspreken door het galmende bluesy slidegitaarspel.

Bij een nummer met de titel Wrong Time Wrong Sex verwacht je niet direct haast klassiek aandoende gitaarmuziek. Timo klinkt hier zeer warm en verwerkt ook wat licht jazzy invloeden in het nummer.

In A Melting Heart zit een Oosters geluid en ook zit er een Jan Akkerman-achtig geluid in (zijn akoestische werk). Door het zwevende synthesizerspel klinkt Paradigm Change als een mix van new age en “Deerhunter”-achtige muziek.

Voice Of Reason zit meer in de avant-garde jazzhoek door het eigenzinnige pianospel. Ook A Tendendcy To Despair heeft een jazzy geluid maar dan meer in de richting van een Pat Metheny.

De hoogtepunten van dit album zijn The Rhinoceros met zijn huilende, desperate slidegitaar en This Is Not The Future You Expected met een fraai huilende theremin waardoor er een Spaghetti Western-achtige dramatiek ontstaat.

Dit album van Timo Kämäräinen is verplichte kost voor alle gitaristen onder ons. Een album, dat aantoont dat hij een prima, veelzijdige gitarist is.

Tracklist:
01. Reverie
02. Scarecrow
03. Wrong Time Wrong Sex
04. A Melting Heart
05. Compulsive – Obsessive
06. Chemical Comfort
07. Hermit
08. Lifelong Tango
09. Paradigm Change
10. Nihilism
11. Voice Of Reason
12. Unreliable Narrator
13. Silver Spoon
14. A Tendency To Despair
15. Life Is Hell, John
16. The Rhinoceros
17. Affirmation
18. The Rejection Of The King
19. Holiday In Oblivion
20. This Is Not The Future You Expected
21. Tiny Fighter
22. Bravado
23. Don’t Want To Talk About It
24. The Oxpecker
25. Absolute Paradox

Website: Eclipse Music