Five Fingers Death Punch – F8
Format: CD – 2LP – Digital / Label: Better Noise Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De band Five Fingers Death Punch uit Nevada, Texas, is binnen de metalkringen al een redelijk bekende naam geworden. Hun metal zit dan ook in de populaire Metallica/Slipknot hoek. Hard maar ook af en toe behoorlijk melodieus. Ook heftige Pantera/Sepultura-achtige riffs worden hierbij niet vergeten.

De band werd in 2005 opgericht en bestaat momenteel uit zanger Ivan Moody, ritmegitarist Zoltan Bathory, sologitarist Jason Hook, bassist Chris Kael en nieuwe drummer Charlie Engen.

Ook hun nieuwe, achtste, album is weer gevuld met zware riffs, vermengd met af en toe vrij bombastische melodieuze elementen.

Na een stemmig cello intro in F8 barst de band los in Inside Out. Een log hoekig riffend nummer, vol met zware riffs a la Pantera en waarin Ivan Moody zijn verslavingsverleden er zowel grauwend als melodieus uit brult.
In Full Circle wordt het donker beukende geluid vermengd met Alter Bridge-achtige elementen. Een mix dus van loodzwaar en melodieus waarbij mijn voorkeur naar het zware donkere geluid uitgaat.
Uiteraard staan er ook wat ballads op het album. De kassa moet tenslotte ook rinkelen. Helaas halen deze ballads de vaart een beetje uit het album. Zo is A Little Bit Off voor mij een beetje te lichtgewicht, hetgeen ook geldt voor Brighter Shade Of Grey (hoewel daar nog wel wat logge riffs voorbijkomen).
Voor mij zijn de prijsnummers Living The Dream. Een behoorlijk Metallica-achtig nummer dat lekker donker en gruizig door ramt. Er wordt ook volop geramt in het hoekige Bottom Of The Top met woeste brulzang en drums als mitrailleurvuur. This Is War is een agressieve oorlogsverklaring met een waar spervuur aan spetterende donkere gitaarriffs. Scar Tissue beukt en ragt behoorlijk woest met melodieuze elementen, die in dit nummer prima verwerkt zijn.
Making Monsters en Death Punch Therapy zijn de twee bonustracks van het album en knallen er behoorlijk hard en log uit.

Het nieuwe album van Five Fingers Death Punch zal zijn weg ongetwijfeld vinden naar de fans van bijvoorbeeld Metallica of Slipknot. Mijn hoop is, dat het negende album nog meer van de donkere, loodzware kant van de band laat zien/horen.

Tracklist:
01.F8
02.Inside Out
03.Full Circle
04.Living The Dream
05.A Little Bit Off
06.Bottom Of The Top
07.To Be Alone
08.Mother May I (Tic Toc)
09.Darkness Settles In
10.This Is War
11.Leave It All Behind
12.Scar Tissue
13.Brighter Shade Of Grey
14.Making Monsters (bonus track)
15.Death Punch THerapy (bonus track)
16.Inside Out (radio edit)

Website: Five Fingers Death Punch