Sir Jay & his Blue Orchestra – Blues For Uncle Sam
Format: CD / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Sir Jay & his Blue Orchestra is een band, geformeerd rond zanger-gitarist Jay Āsling uit het Zweedse Malmö. Na een carrière als tennisspeler en wiskundeleraar heeft hij uiteindelijk voor de blues gekozen. Zijn orkest bestaat sinds 1992 en bracht tot op heden drie albums uit, ‘Let’s Jump Tonight’ (2001), ‘Blues For Uncle Sam’ (2008) en ‘Two Happy Nights’ (2013). Daarnaast nam hij als H. Āsling & Friends het album ‘The Stockholm Sessions’ op.

Dit is dus een heruitgave van het tweede album van Sir Jay & his Blue Orchestra, aangevuld met twee bonustracks.

Op het album bestaat de band, naast Jay, uit Magnus Nörrenberg(piano, Hammond B3, harmonica), Jonas Palm (saxofoon), Jalle Hoffman (saxofoon), Mathias Carlson (saxofoon), Pascal Bjerrhus (bas), Ulf Göransson (drums) en Niklas Fredin (trompet).

Zoals de bezetting van de band al doet vermoeden is de swingblues dominant aanwezig op dit album. En dan op een zeer spetterende manier!

Zoals in de opener Too Many Drinks, een ontzettend swingend bigband bluesnummer in de beste Roomful Of Blues traditie, met Jay’s priemende gitaar, een pompende piano en een zeer krachtige blazerssectie.
Dat wordt gevolgd door de lui schuifelende nachtclub blues van Sweet Things Ain’t For Me, dat lekker intiem en rokerig klinkt. Vervolgens is de funk aan de beurt in Funky Outtake No. 1. Funk op de beste New Orleans/Meters manier met romige orgelklanken en Jay’s hard priemende gitaar.
In de loom pompende bluesshuffle My Baby’s Decision is Jay door zijn geliefde de deur uitgezet wat uiteraard de nodige blues oplevert. Jay laat zijn blues aan ons horen via een fel priemende gitaarsolo. In Tired Of Being Your Main Fool laat Jay zich van zijn soulvolle kant horen middels een zeer diepe soulballad met warm deinende blazers.
Het is feest in het uitbundig rockende One String Roller. Een kort maar krachtig nummer met spetterende blazers, rockende piano, vlammende gitaar en een scheurende saxsolo.
Jay bewijst dat hij ook prima kan “croonen” in de lome slaperige shuffle Time Is Running Out met een melancholieke harmonica van Magnus Nörrenberg, die ook nog eens op het intieme orgel te horen is. a de zwevende slowblues I’m Stranded In Copenhagen verwacht je in I’ve Got Ants In My Pants dat het funkvuur weer gaat ontbranden. De mieren in dit nummer blijken echter lui swingend in de broeken van de bandleden te kruipen voor een loom swingend Roomful Of Blues-achtig nummer.
You Must Have Been A Pretty Child is een deinende bluesmambo, compleet met een Tex Mex accordeon. Jumping With Jay is daarna een zeer uitbundige swingblues met stuwende blazers en Jay op zijn warm schroeiende gitaar. Jay is in zijn eentje te horen in de intieme akoestische blues Blues For Uncle Sam.
Als bonustracks komen dan nog de heerlijke slowblues Will She Always Be Around en de feestelijke cover van Fats Waller’s Honeysuckle Rose voorbij.

Ik ben blij dat dit abum van Sir Jay & his Blue Orchestra opnieuw is uitgebracht. Kunnen we nu ook een nieuw album van deze prima band verwachten?

Tracklist:
01. Too Many Drinks
02. Sweet Things Ain’t For Me
03. Funky Outtake No. 1
04. My Baby’s Decision
05. Tired Of Being Your Main Fool
06. One String Roller
07. Time Is Running Out
08. I’m Stranded In Copenhagen
09.I’ve Got Ants IN My Pants
10. You Must Have Been A Pretty Child
11. Jumping With Jay
12. Blues For Uncle Sam
13. Will She Always Be Around (bonustrack)
14. Honeysuckle Rose (bonustrack)