Gerry Cinnamon – The Bonny
Format: CD – LP – Cassette – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De Schotse singer-songwriter Gerry Cinnamon wil niks weten van platenmaatschappijen en de muziekindustrie op zich. Nee, Cinnamon brengt zijn albums in eigen beheer uit en maakt weinig reclame voor zijn optredens. Toch zijn de optredens in Engeland, Schotland en Ierland altijd uitverkocht.

In 2017 bracht Cinnamon zijn debuutalbum uit en sindsdien gaat het helemaal hard met de folk zanger en gitarist, die in 1984 werd geboren als Gerard Crosbie. Na een moeilijke jeugd begint Gerard gitaar te spelen, omdat er niks anders te doen was. Al snel zal zijn gitaar hem een stem geven om te praten of de moeilijke tijden in zijn leven. Hij gaat spelen bij de band The Cinnamons en brengt met hun in 2010 een EP uit. Gerard Crosbie gaat niet veel later solo verder onder de naam: Gerry Cinnamon.

Cinnamon zei meteen over de release van The Bonny: “het is niet handig om een album uit te brengen tijdens een lockdown. Maar verkoopcijfers interesseren mij niet.” Toch was het album The Bonny meteen een grote hit in Engeland en bereikte de eerste plaats in de albumlijsten van Engeland, Schotland en Ierland. En daarmee is het hem weer gelukt om een hit album in eigen beheer uit te brengen.

Het album begint meteen goed met Canter, een vrolijk nummer die je onmiddellijk meezingt. Canter werd eind vorig jaar, als eerste nummer van dit album, al uitgebracht als single.
Het volgende, War Song Soldier, was nog niet als single uitgebracht en heeft een totaal andere sfeer dan Canter. Met Where We’re Going (ook al eerder uitgebracht als single) gaat het tempo weer omhoog. Cinnamon wil met dit nummer zeggen dat hoe moeilijk het nu ook is, het wordt beter. “Where we’ve going this shit don’t matter”.
Head in the Clouds is een paar dagen voor de album release uitgebracht als single en gaat over slapeloosheid maar ook over de liefde, en heeft een erg mooie mondharmonica intro. Halverwege het album staat de titeltrack en vierde single van het album (uitgebracht eind november 2019) The Bonny. Het nummer lijkt qua thema er op het eerste nummer, Canter, en gaat erover dat je moet gaan voor je dromen in de korte tijd dat we op aarde hebben.
Sun Queen is het laatste nummer van het album die eerder op single verscheen. Sun Queen is weer zo’n nummer die je na één keer luisteren meezingt en dat hoor je veel op dit album van Cinnamon. Verder zit Sun Queen vol met alle onderwerpen waar Cinnamon het meeste over zingt: donkere tijden, liefde en de muziekindustrie.
Over zijn donkere dagen gaat het volgende nummer Outsiders. Een prachtig nummer vol emotie die weer heel mooi aansluit op het volgende nummer Roll the Credits. Mayhem begint heel donker maar verandert dan van toon om later weer terug te gaan naar de donkere sfeer. Erg mooi gedaan en zeker een hoogtepunt op het album.
Six String Gun, een kort nummer met veel mondharmonica, volgt en is een stuk vrolijker dan de nummers hiervoor. Cinnamon sluit het album af met Every Man’s Truth over verschillende complottheorieën, een mooi kort nummer.

Kortom: Weer een zeer sterk album van Gerry Cinnamon, iemand die niks moet weten van platenmaatschappijen en commercie. Ondanks dat heeft de man, terecht, zeer veel succes en zie je dat als de muziek goed genoeg is het publiek je wel weet te vinden.

Tracklist:
01. Canter
02. War Song Soldier
03. Where We’re Going
04. Head in the Clouds
05. Dark Days
06. The Bonny
07. Sun Queen
08. Outsiders
09. Roll the Credits
10. Mayhem
11. Six String Gun
12. Every Man’s Truth

Website: Gerry Cinnamon