Recensie: Randy McAllister And The Scrappiest Band In The Motherland – Paperbag Salvation

 

Randy McAllister & The Scrappiest Band In The Motherland - Paperbag Salvation

Randy McAllister & The Scrappiest Band In The Motherland – Paperbag Salvation
Format: CD / Label: Reaction Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Randy McAllister is een zanger, drummer en harmonicaspeler uit East Texas. Hij werd in 1979 door het JSP label opgepikt en bracht daar drie albums. Vervolgens bracht hij albums uit op het Severn en Reaction label.

Zijn nieuwe album ‘Paperbag Salvation’ is op het Reaction label verschenen met de hulp van Brandon Hudspeth (gitaar), Howard Mahan (gitaar), Paul Greenlease (bas), Adam Hagerman (drums) en Heather Newman (zang).

Het geluid op het hele album is als schroeiend en funky te omschrijven. En een belangrijke rol in dat geluid speelt de gitaar van Brandon Hudspeth. Die klinkt in alle nummers bijtend en vooral branderig/schroeiend hard.

In de opener I’m Doing All The Heavy Lifting is zijn bijtende gitaar te horen in een lui funky nummer met zeer soulvolle, doorleefde zang van Randy. Een prima stevige opener!
Daarna is het de beurt aan het intieme No Conductor. Een akoestisch nummer met een Sister Morphine sfeertje en een kermende slidegitaar.

Randy’s gierend brullende harmonica opent vervolgens het broeierig funky groovende You’re Like Mashed Potatoes. Personal Pinata klinkt een stuk luchtiger en mixt funky blues met ska.

In Relax Watch The Crash waart de geest van Otis Redding rond en in Waiting Bones wordt een funky Bo Diddley beat ingezet met een stampend broeierig resultaat.
Most Irritating Person In The World is een ontspannen groovend bluesnummer met een bittere tekst en een bijtende talking gitaar van Brandon Hudsperth.

Randy sluit het album intiem, maar broeierig, af met Best Patch Of Grass met zijn hard huilende harmonica.

Dit album van Randy McAllister is mij zeer goed bevallen. Vooral door dat schroeiende en funky geluid!

Tracklist:
01. I’m Doing All The Heavy Lifting
02. No Conductor
03. You’re Like Mashed Potatoes
04. Personal Pinata
05. Catch Up Later
06. Most Irritating Person In The World
07. South North South
08. Relax Watch The Crash
09. Waiting Bones
10. Best Patch Of Grass

Website: Randy McAllister